ßßß Cookit - przepis na Rozetki. Błyskawiczne ciasteczka smażone

Rozetki. Błyskawiczne ciasteczka smażone

nazwa

Wykonanie

Wczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki, w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć!
Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama. Ja wiem, że trudno sobie wyobrazić Pyzę w postaci małej dziewczynki, ale żyją ludzie, którzy jeszcze ją taką pamiętają. Ta mała osóbka zawsze lubiła ciastka więc szybko przestała być mała a wyprowadzając się z domu rodzinnego dostała w posagu także tę foremkę do rozetek.
Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet na kilka lat, ale potem wraca do łask bo ciasteczka są smaczne i jak już pisałam robi się je błyskawicznie. Poza tym przypominają mi dzieciństwo i Mamę... Taki sentymentalny powrót do przeszłości...
Dzisiaj można takie foremki kupić w wielu sklepach, przeważnie internetowych - szukajcie pod nazwą "foremka do rozetek". Mają różne kształty - śnieżynek, gwiazdek, kwiatków, motylków albo serduszek więc jest w czym wybierać i warto mieć chociaż jedną.
czas przygotowania: 15 minut
składniki:
ok. 200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
1 duże jajko
ok. 200 ml zimnej wody
2 szczypty soli
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżeczki spirytusu 96%
do smażenia - ok. 1 l oleju rzepakowego albo smalcu, albo frytury
do posypania - kilka łyżeczek cukru pudru
Jak zrobić rozetki smażone?
Mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepałam z wodą, spirytusem i śmietanką. Płynną mieszankę wlewałam powoli w środek mąki jednocześnie rozrabiając ciasto rózgą i zagarniając stopniowo mąkę z brzegów. Po chwili ciasto było jednolite i gładkie. Powinno mieć konsystencję dość gęstej, ale płynnej śmietany więc w razie potrzeby trzeba dolać nieco więcej wody albo dosypać odrobinę mąki.
W rondelku rozgrzałam olej - nie musi być go bardzo dużo, wystarczy kilka cm wysokości. Do gorącego tłuszczu wstawiłam foremkę na kilka chwil żeby się nagrzała. Gorącą wyjęłam i pozwoliłam żeby ściekł z niej olej. Następnie foremkę zanurzyłam na chwileczkę w cieście, ale nie całą. Ciasto powinno oblepić ją najwyżej do górnej krawędzi i nie powinno wypływać górą przez otworki. Ponieważ forma jest gorąca, podczas zanurzania słychać charakterystyczne syczenie, które po chwili zanika. Szybko przeniosłam foremkę z ciastem i włożyłam ją do gorącego oleju. Przy brzegach natychmiast powinny pojawić się bąbelki świadczące o intensywnym smażeniu. Po kilku chwilach ciasto powinno samo odejść od metalowego kształtnika - jeśli nie chce to można delikatnie pomóc mu widelcem. Żeby usmażyć więcej ciastek powtarzałam czynności maczania w cieście i zanurzania foremki w oleju.
Rozetki smażyłam aż się zezłociły. Zrumienione wyławiałam łyżką cedzakową i kładłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypałam cukrem.
Takie ciasteczka można też podać z konfiturami, bitą śmietaną czy jakimś kremem, ale nie ma co kombinować. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i podać od razu bo jeszcze ciepłe są najlepsze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/01/rozetki-blyskawiczne-ciasteczka-smazone.html