ßßß Cookit - przepis na Zimowa salatka ze spaghetti z buraków i szpinakiem

Zimowa salatka ze spaghetti z buraków i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zima w naszej kuchni to nie tylko zupy, mięsiwa i bigosy. Lubię od czasu do czasu lekkie, rześkie sałatki z zimowych warzyw i owoców, które mogą być naprawdę ekspresowym, lekkim lunchem. Buraki zimą uwielbiam, choć w tej miłości jestem w moim domu nieco osamotniona. Ale oto mauż zachwycił się nową, błyskawiczną zimową sałatką ze spaghetti z buraków, która jest rześka, chrupiąca i prezentuje się przepięknie. Idealna na lekką walentynkową kolację.
Jeszcze nie mam odwagi mówić o wiośnie. Serio, szanuję luty, daję mu czas się wyśnieżyć, wymrozić, wymglić i... wyjść w spokoju po 28 dniach. Za to od marca to już będę więcej oczekiwała - ciepełka, jeszcze dłuższych dni, pierwszych ptasich treli. Tymczasem dodaję sobie energii kolorami na talerzu i pozytywną nutą. Posłuchajcie Angus & Julia Stone w " Big Jet Plane" ...
Czy Wam też tak okrutnie nie chce się spędzać długich godzin w kuchni zimą? Niby ciepło od piekarnika, czajnik do zaparzenia herbaty na podorędziu, ale... No właśnie, mnie częściej kusi dobra książka, serial, karcianka "Big Deal" przy kominku z córką. Szczególnie w takie dni, wyjątkowo doceniam wszystkie "skróty kuchenne", które wprawdzie oszczędzają mi czas, ale jednocześnie wciąż są cudownym, zdrowym jedzeniem. A jeśli są to na dodatek nowinki, których jestem tak spragniona, to tym lepiej!
Wiecie co jest na zdjęciu poniżej?
To spaghetti z buraka, czyli surowe warzywo skręcone w spiralki za pomocą spiralizera. Ale nie, nie będzie dziś o nowym gadżecie kuchennym, z którym można samodzielnie zrobić takie piękne warzywne spaghetti z niemal każdego twardego warzywa. Nie posiadam takiego, gdyż zwyczajnie nie mam miejsca w szafkach na nowe, nawet najzabawniejsze gadżety. Takie właśnie spaghetti z surowego buraka (albo marchewki) można od niedawna kupić na dziale warzywnym (lodówki) w większych sklepach. Fit&Easy, który słynie przede wszystkich z mieszanek sałat i jednorodnych liści (umytych i gotowych do spożycia!) wypuściło po kalerosse kolejne nowości - makarony warzywne . Póki co burak i marchew, ale czekam czekam też na batata i rzodkiewkę, bardzo, może będą?
Makaron surowe spaghetti z buraka może być jedzony całkiem na surowo, ale też blanszowany, gotowany na parze, przesmażony na oliwie albo podpieczony przez kilka minut. To świetny sposób, by namówić niejadka na zjedzenie buraków . Mój osobisty mauż wprawdzie do niejadków nie należy, ale przyznał mi się (gdy usłyszał co będzie na obiad), że był bardzo sceptyczny, nie chciał mi jednak "podcinać skrzydeł" i nie zająknął się nawet z wątpliwościami nim podałam danie. I dopiero, gdy do ostatniego listka ze sporej miski wyjadł całą sałatkę, przyznał, że była świetna, choć zupełnie nie wierzył, że to może mieć sens. Zróbcie ją koniecznie! z 300g opakowania będzie spora sałatka obiadowa dla 4 osób.
Kolorowa, chrupiąca, orzeźwiająca i niesamowicie soczysta sałatka ze spaghetti z buraka zachwyci wegan (gdy nie dodacie fety), wegetarian, a nawet mięsożerców (no dobra, dla pewności można im dorzucić do sałatki przesmażony na chrupko boczek). Wystarczy połączyć świeży szpinak w młodych listkach, makaron z buraka, czerwone sycylijskie pomarańcze i doprawić najlepszą grecką fetą, uprażonymi na sucho orzechami włoskimi i cudownym francuskim dressingiem z tymiankiem. Wspaniale sycące, a jednocześnie bardzo lekkie danie!
proporcje dla 2 osób
150g spaghetti z buraka (1/2 opakowania)
kilka gałązek świeżego tymianku
olive extra virgin
skórka otarta z 1/4 cytryny
50g świeżego, młodego szpinaku (świetna będzie też roszponka)
3 czerwone organiczne pomarańcze
3 łyżki orzechów włoskich
30g oryginalnej greckiej fety
dressing
1 szalotka drobno posiekana
15 g octu z białego wina
5 g octu balsamicznego
10 g musztardy dijon
ok. 120 g najlepszej oliwy extra virgin
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
listki świeżego tymianku
Wszystkie składniki dressingu przełóż do słoika i energicznie mieszając ubij na emulsję. Do sałatki będą potrzebne 3-4 łyżki. Pozostały dressing wstaw w słoiku do lodówki i przechowuj do 2 tygodni.
Spaghetti z buraka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz skórką otartą z cytryny, listkami tymianku i skrop oliwą. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 5 minut, potem wyjmij i lekko przestudź buraka.
Orzechy włoskie upraż na złoto na suchej patelni, a potem z grubsza posiekaj. Wytnij filety z pomarańczy (zetnij nożem całą skórkę i wytnij zgrabne fileciki spomiędzy błon owocu) i odsącz z soku na sicie. Dodaj sok do 3-4 łyżek dressingu, którego użyjesz w sałatce.
Wymieszaj szpinak z przestudzonymi burakami i 3-4 łyżkami dressingu, oraz filetami z pomarańczy. Wyłóż sałatkę na półmisek, posyp uprażonymi orzechami, pokruszoną fetą, na wierzchu posyp listkami świeżego tymianku. Odstaw na 10 minut i podawaj. Sałatka jest przepyszna!
_______
wpis jest efektem współpracy z producentem sałat i makaronów warzywnych Fit&Easy, w przepisie wykorzystałam spaghetti z buraka i szpinak
Źródło:http://www.chillibite.pl/2017/02/zimowa-salatka-ze-spaghetti-z-burakow-i.html