Wykonanie
Zima w naszej kuchni to nie tylko zupy, mięsiwa i bigosy. Lubię od czasu do czasu lekkie, rześkie sałatki z zimowych
warzyw i owoców, które mogą być naprawdę ekspresowym, lekkim lunchem.
Buraki zimą uwielbiam, choć w tej miłości jestem w moim domu nieco osamotniona. Ale oto
mauż zachwycił się nową, błyskawiczną zimową
sałatką ze spaghetti z
buraków, która jest rześka, chrupiąca i prezentuje się przepięknie. Idealna na lekką walentynkową kolację.
Jeszcze nie mam odwagi mówić o
wiośnie.
Serio, szanuję luty,
daję mu czas się wyśnieżyć, wymrozić, wymglić i... wyjść w spokoju po 28 dniach. Za to od marca to już
będę więcej oczekiwała - ciepełka, jeszcze dłuższych dni, pierwszych ptasich treli. Tymczasem dodaję sobie energii kolorami na talerzu i pozytywną nutą. Posłuchajcie Angus & Julia Stone w " Big Jet
Plane" ...Czy Wam też tak okrutnie nie chce się spędzać długich godzin w kuchni zimą? Niby ciepło od piekarnika, czajnik do zaparzenia
herbaty na podorędziu, ale... No właśnie, mnie częściej kusi dobra książka, serial, karcianka "Big Deal" przy kominku z córką. Szczególnie w takie dni, wyjątkowo doceniam wszystkie "skróty kuchenne", które wprawdzie oszczędzają mi czas, ale jednocześnie wciąż są cudownym, zdrowym jedzeniem. A jeśli są to na dodatek nowinki, których jestem tak spragniona, to tym lepiej!Wiecie co jest na zdjęciu poniżej?
To spaghetti z
buraka, czyli
surowe warzywo skręcone w spiralki za pomocą spiralizera. Ale nie, nie będzie dziś o nowym gadżecie kuchennym, z którym można samodzielnie zrobić takie piękne warzywne spaghetti z niemal każdego twardego warzywa. Nie posiadam takiego, gdyż zwyczajnie nie mam miejsca w szafkach na nowe, nawet najzabawniejsze gadżety. Takie właśnie spaghetti z surowego
buraka (albo
marchewki) można od niedawna kupić na dziale warzywnym (lodówki) w większych sklepach. Fit&Easy, który słynie przede wszystkich z mieszanek
sałat i jednorodnych liści (umytych i gotowych do spożycia!) wypuściło po kalerosse kolejne nowości -
makarony warzywne .
Póki co
burak i
marchew, ale czekam czekam też na
batata i
rzodkiewkę, bardzo, może będą?
Makaron surowe spaghetti z
buraka może być jedzony całkiem na surowo, ale też blanszowany, gotowany na parze, przesmażony na
oliwie albo podpieczony przez kilka minut. To świetny sposób, by namówić niejadka na zjedzenie
buraków . Mój osobisty
mauż wprawdzie do niejadków nie należy, ale przyznał mi się (gdy usłyszał co będzie na obiad), że był bardzo sceptyczny, nie chciał mi jednak "podcinać skrzydeł" i nie zająknął się nawet z wątpliwościami nim podałam danie. I dopiero, gdy do ostatniego listka ze sporej miski wyjadł całą
sałatkę, przyznał, że była świetna, choć zupełnie nie wierzył, że to może
mieć sens. Zróbcie ją koniecznie! z 300g opakowania będzie spora
sałatka obiadowa dla 4 osób.
Kolorowa, chrupiąca, orzeźwiająca i niesamowicie soczysta
sałatka ze spaghetti z
buraka zachwyci wegan (gdy nie dodacie
fety), wegetarian, a nawet mięsożerców (no dobra, dla pewności można im dorzucić do sałatki przesmażony na chrupko
boczek). Wystarczy połączyć
świeży szpinak w
młodych listkach,
makaron z
buraka, czerwone sycylijskie
pomarańcze i doprawić najlepszą grecką
fetą, uprażonymi na sucho
orzechami włoskimi i cudownym francuskim dressingiem z
tymiankiem. Wspaniale sycące, a jednocześnie bardzo lekkie danie!proporcje dla 2 osób150g spaghetti z
buraka (1/2 opakowania)kilka gałązek świeżego
tymiankuolive extra virginskórka otarta z 1/4
cytryny50g świeżego, młodego
szpinaku (świetna będzie też
roszponka)3 czerwone organiczne
pomarańcze3 łyżki
orzechów włoskich30g oryginalnej greckiej
fetydressing1
szalotka drobno posiekana15 g
octu z
białego wina5 g
octu balsamicznego10 g
musztardy dijonok. 120 g najlepszej
oliwy extra virgin
sól morska i świeżo zmielony
pieprz do smakulistki świeżego
tymiankuWszystkie składniki dressingu przełóż do słoika i energicznie mieszając ubij na emulsję. Do sałatki będą potrzebne 3-4 łyżki. Pozostały dressing wstaw w słoiku do lodówki i przechowuj do 2 tygodni.Spaghetti z
buraka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz skórką otartą z
cytryny, listkami
tymianku i
skrop oliwą. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 5 minut,
potem wyjmij i lekko przestudź
buraka.
Orzechy włoskie upraż na złoto na suchej patelni, a
potem z grubsza posiekaj. Wytnij filety z
pomarańczy (zetnij nożem całą skórkę i wytnij zgrabne fileciki spomiędzy błon
owocu) i odsącz z soku na sicie. Dodaj sok do 3-4 łyżek dressingu, którego użyjesz w
sałatce.Wymieszaj
szpinak z przestudzonymi
burakami i 3-4 łyżkami dressingu, oraz filetami z
pomarańczy. Wyłóż
sałatkę na półmisek, posyp uprażonymi
orzechami, pokruszoną
fetą, na wierzchu posyp listkami świeżego
tymianku. Odstaw na 10 minut i podawaj.
Sałatka jest przepyszna!_______wpis jest efektem współpracy z producentem
sałat i
makaronów warzywnych Fit&Easy, w przepisie wykorzystałam spaghetti z
buraka i
szpinak