Jak przyrządzić sałatkę z buraków

nazwa

Wykonanie

Lubicie buraki? Ja uwielbiam! Mogę je jeść codziennie. Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem owczego sera i orzechów to często mój posiłek na kolację. Dietetycznie? Sałatka jest bardzo pożywna. Orzechy i feta są wysokokaloryczne i cudownie pasują do słodkich buraków.
Jak przyrządzić sałatkę z buraków? Zaczynam od buraków, które obieram i piekę w piekarniku. Dodam, że pieczone buraki mają bardziej intensywny smak niż gotowane. Z tego względu zawsze piekę buraki. Zajmuje to trochę czasu, bo buraki jakoś nie chcą się poddać wysokiej temperaturze. Godzina w piekarniku to buraczki al dente, aromatyczne i pełne smaku.
Jeszcze gorące buraczki polewam winegretem i odstawiam na pół godziny. Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię. Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu przystrojonym sałatą i feta. Na koniec kruszę orzechy i polewam resztą winegretu przed podaniem. Prawda, że to prosta sałatka?
4 porcje
Składniki:
500 g buraków
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej, grubo ziarnistej
100 g miksu sałatkowego
50 owczego sera typu feta
30 g włoskich orzechów
Winegret
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny
4 łyżki jabłkowego octu
sól i pieprz do smaku
Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i na funkcję grilla. Piecz przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Umieść składniki na winegret w małej butelce i wstrząśnij mocno. Polej gorące buraki i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, aby buraczki się przegryzły. Przygotuj półmisek z sałatą. Na salacie ułóż buraki, pokrusz ser. Całość posyp lekko rozdrobnionymi orzechami. Sałatkę można polać dodatkowym winegretem przed podaniem. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/salatka-z-pieczonych-burakow-przepis