Wykonanie
Lubicie buraki? Ja uwielbiam!
Mogę je jeść codziennie.
Sałatka z pieczonych
buraków z dodatkiem
owczego sera i
orzechów to często mój posiłek na kolację. Dietetycznie?
Sałatka jest bardzo pożywna.
Orzechy i
feta są wysokokaloryczne i cudownie pasują do słodkich
buraków.Jak przyrządzić
sałatkę z buraków? Zaczynam od
buraków, które obieram i piekę w piekarniku. Dodam, że pieczone
buraki mają bardziej intensywny smak niż gotowane. Z tego względu zawsze piekę
buraki. Zajmuje to trochę czasu, bo
buraki jakoś nie chcą się poddać wysokiej temperaturze. Godzina w piekarniku to
buraczki al dente, aromatyczne i pełne smaku.
Jeszcze gorące
buraczki polewam
winegretem i odstawiam na pół godziny.
Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię.
Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu przystrojonym
sałatą i
feta. Na koniec kruszę
orzechy i polewam resztą
winegretu przed podaniem. Prawda, że to prosta sałatka?
4 porcjeSkładniki:500 g
buraków2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli morskiej, grubo ziarnistej100 g
miksu sałatkowego50
owczego sera typu
feta30 g
włoskich orzechówWinegret50 ml
oliwy z oliwek1 łyżka
cytryny4 łyżki
jabłkowego octusól i
pieprz do smaku
Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej
oliwą i posyp
solą morską. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i na funkcję grilla. Piecz przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.Umieść składniki na
winegret w małej butelce i wstrząśnij mocno. Polej gorące
buraki i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, aby
buraczki się przegryzły. Przygotuj półmisek z
sałatą. Na
salacie ułóż
buraki, pokrusz
ser. Całość posyp lekko rozdrobnionymi
orzechami.
Sałatkę można polać dodatkowym
winegretem przed podaniem. Smacznego!