Wykonanie
Na lekkie rozpoczęcie tygodnia polecam pyszną
sałatkę z
łososia. Po raz pierwszy zobaczyłam przepis na tę
sałatkę w nowej
serii programu z Nigelą Lawson - Nigella Simple. Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania
łososia - zawsze chciałam, aby moja
ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje.
Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej
serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej sceny kulinarnej. Jeżeli chcielibyście przeczytać coś więcej o tej książce, to koniecznie
dajcie znać!Nie byłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać
awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek
granatu ;)
Sałatka z
łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego
sosu balsamicznego i słodkimi pestkami
granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;)Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie -
sałatka jest lekka i pożywna, a do tego niesamowicie smaczna.
Składniki :2 filety z
łososia (250-300g)2
dymki1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzusok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
soli morskiejgarść pestek dynimieszanka
sałat1 łyżka
octu jabłkowego (lub
ryżowego, jest delikatniejszy)1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzpestki
granatusos balsamico (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną
wodą, dodać
dymkę, ziarna
pieprzu,
sok z cytryny i
sól. Zagotować, gdy
woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z
wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy
ryba będzie zimna - zdjąć skórę.W międzyczasie na suchej patelni uprażyć
pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły.Na dużym talerzu ułożyć
sałatę, skropić
octem i wymieszać. Na sałacie ułożyć podzielonego na cząstki wielkości kęsa
łososia. Polać
oliwą z oliwek, posypać
pestkami dyni i
granatu i podawać. Opcjonalnie polać
sosem balsamicznym - mnie tak podana
sałatka bardzo smakowała;)
Smacznego !