ßßß
4 nieduże buraki1 duże jabłkoPrzyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:Buraki umyć i obrać ze skórki.Zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach.Jabłko obrać.Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.Przygotowanym sosem winegret polać buraki i jabłko.Wymieszać.Doprawić do smaku pieprzem.Ewentualnie dosolić.
Sos winegret:ok. 1 łyżka mioduok. 3 łyżki octu jabłkowegoszczypta soli2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Wszystkie produkty włożyć do małego słoika.Potrząsać aż połącza się wszystkie składniki.Polać surówkę. Wymieszać i podawać.Czy wiesz , że. … (poardnik zdrowie.pl)Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki .Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.Powinni je jadać nadciśnieniowcy – badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wartości odżywcze buraków (w 100 g) surowych/ugotowanychWartość energetyczna – 43/44 kcalUwaga! Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64).Koszta na luty 2019 rok.1 kg buraków 1,60 zł. Zatem 4 szt. to koszt ok. 0,80 złcena 1 jabłka to koszt ok. 0,50 zł.plus pozostałe składniki w małych ilościach.Myślę, że surówka dla całej rodziny (czteroosobowej) to koszt zaledwie… niecałe 2 , 00 zł.