Wykonanie
U mnie teraz króluje
dynia, ostatnio był placek na słodko , dziś to warzywo w pysznej wersji na słono.Jednym z naszych ulubionych dań w domu są ziemniaczki pieczone w
oliwie z
ziołami. Postanowiłam zrobić w ten sposób
dynię , tak jak to robiła moja córka-weganka, wielbicielka pieczonych warzyw. Przeznaczyłam do pieczenia 1/4 wielkiej dyni, która urosła mi w ogrodzie.
Zioła dobrałam podobne do tych, które dodaję do
ziemniaków.ok. 1, 5 kg miąższu dyni4-5 łyżek
oliwysól morskaoregano,
rozmaryn,
tymianek,
szałwia,
bazyliaObrany miąższ z dyni pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki . Na blachę wylałam połowę
oliwy, położyłam kawałki dyni i posypałam
ziołami, oprócz
rozmarynu, który się przypala i dodałam go po upieczeniu.
Skropiłam dynię w ziołach resztą
oliwy i wymieszałam dokładnie na blasze. Piekłam około 25 minut w 180 C. Jak już wspomniałam, upieczoną posypałam
rozmarynem.
Pieczona
dynia to bardzo przyjemne jesienne danie. Część jej zjedliśmy do obiadu, a trochę wykorzystałam do jesiennej sałatki.
SAŁATKA Z PIECZONĄ
DYNIĄ,
BURACZKAMI ,
ORZECHAMI I
FETĄ1/2 główki
sałaty masłowejmiseczka pieczonej dyni2 pieczone
buraczki15-20 dkg
fetykilka
orzechów włoskichsól,
pieprz świeżo mielony
oliwałyżka
octu balsamicznegoUmytą i osuszoną
sałatę rwiemy na kawałki. Układamy na niej kawałki pieczonej dyni i pokrojone pieczone
buraczki. posypujemy
solą, polewamy
oliwą i
octem balsamicznym. Posypujemy kawałkami
fety i grubo pokrojonymi
orzechami, na to mielimy
pieprz z młynka.
Sałatka idealna na jesienna kolację , bardziej konkretna niż te letnie i wiosenne. Pieczone warzywa są pyszne same w sobie, a z
sałatą,
fetą i
orzechami doskonale się komponują.Smacznego !