ßßß Cookit - przepis na SZYBKI SOS POMIDOROWY

SZYBKI SOS POMIDOROWY

nazwa

Wykonanie

Najlepszy sos pomidorowy to oczywiście taki z dojrzałych, pełnych smaku pomidorów. Jednak nie zawsze takowe są dostępne i nie zawsze mam na to czas. Wtedy z pomocą przychodzi passata- przecier pomidorowy. Sos z niej robiony jest szybki i bardzo smaczny. Ma wiele zastosowań- do pizzy, makaronów, różnego rodzaju pierożków czy tortellini. Tutaj wersja z dużą ilością czosnku (jesteśmy zdecydowanie jego fanami), w zależności od upodobań można tą ilość zmniejszyć.
SKŁADNIKI:
500 g passaty
2 cebule
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
oregano, tymianek, bazylia (świeże lub suszone)
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Po chwili dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę i ocet balsamiczny. Dodać sól i pieprz do smaku. Zioła drobno pokroić (jeśli używamy świeżych), dorzucić do sosu. Sos gotować 5-10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/05/szybki-sos-pomidorowy.html