Najlepszy sos pomidorowy to oczywiście taki z dojrzałych, pełnych smaku pomidorów. Jednak nie zawsze takowe są dostępne i nie zawsze mam na to czas. Wtedy z pomocą przychodzi passata- przecier pomidorowy. Sos z niej robiony jest szybki i bardzo smaczny. Ma wiele zastosowań- do pizzy, makaronów, różnego rodzaju pierożków czy tortellini. Tutaj wersja z dużą ilością czosnku (jesteśmy zdecydowanie jego fanami), w zależności od upodobań można tą ilość zmniejszyć.SKŁADNIKI:500 g passaty2 cebule5 ząbków czosnkuoliwa z oliwek1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzoregano, tymianek, bazylia (świeże lub suszone)Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Po chwili dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę i ocet balsamiczny. Dodać sól i pieprz do smaku. Zioła drobno pokroić (jeśli używamy świeżych), dorzucić do sosu. Sos gotować 5-10 minut.Smacznego :)