Wykonanie
Ostatnio w moje ręce wpadł tajemniczy i egzotyczny
owoc Kaki. Występuje on również pod nazwą persymona, pochodzi z Chin i Japonii, ale obecnie uprawia się go także w Europie.
Kaki jest źródłem witamin: A i C, karotenu, żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia. Wygląda trochę jak
pomidor, w smaku coś pomiędzy
pomidorem, a
morelą. Jak go się w odpowiedni sposób przekroi, jego przekrój wygląda jak płatek kwiatowy. Przygotowałam z niego
sałatkę, pokroiłam
owoc w cienkie plasterki, jak do carpaccio.
SAŁATKA Z
KAKI.Składniki:1
kakiser fetatrochę
orzechów (ja wybrałam laskowe)
sałata (mix)1 łyżka
octu balsamicznego3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzUkładamy na dużym talerzu
sałatę (w misce), na to pokrojone w cienkie plasterki
kaki. Posypujemy
orzechami i rozdrobnioną
fetą. Przygotowujemy sos, mieszając
ocet balsamiczny z
oliwą,
solą i
pieprzem. Polewamy
sałatę i gotowe!