Wykonanie
Mal07 . 06.2016 14:37A A ATweetnijPolub Ugotuj.to na Facebooku
Zapiekanka na
bagietce (fot: iStock)Zapiekanka na
bagietce to doskonały pomysł, gdy robimy "przegląd zawartości lodówki". Jest też wybawieniem, kiedy na zrobienie ciepłego posiłku mamy mniej niż pół godziny, albo niespodziewanie zawitają do nas goście. Zapiekanka na
bagietce, czy innym
pieczywie, zadowoli nawet tak wybrednych smakoszy jakimi są dzieci.REKLAMATak naprawdę na farsz nada się większość produktów, które znajdziemy w lodówce -
wędliny,
sery - w tym kremowy
serek twarożkowy (świetnie skomponuje się z
łososiem), warzywa, czy
mięso z wczorajszego obiadu.Niektóre warzywa, np.
szpinak czy
cebulę, trzeba wcześniej podsmażyć, zanim położymy je na
bagietce i wsadzimy do piekarnika. To samo się tyczy
pieczarek czy
mięsa - zapiekanka powinna być pieczona tylko tyle, ile potrzeba by nabrała temperatury i roztopił się
ser - dlatego, by niektóre składniki nie były surowe lub twarde, trzeba poddać je obróbce termicznej wcześniej. Również wspomniane wcześniej
mięso z wczorajszego obiadu, np. na którym gotowaliśmy zupę, mielone ze spaghetti, czy kawałki
kurczaka lub
indyka - warto je podgrzać i odpowiednio doprawić.Na sama
bagietkę też jest kilka sposobów - przed położeniem na nią farszu można skropić ją
oliwą, natrzeć
czosnkiem albo posmarować ulubionym sosem -
majonezowym,
musztardowym bądź
chili - dodatkowo "podkręci" smak.
Bagietka z
pieczarkami i
szynką2
bagietki6 plasterków
szynkiok. 250 g
pieczarek1/2
cebuli2 ząbki
czosnkuŻółty ser - do posypania na wierzch
sólpieprzoliwa lub pikantna
musztarda (do posmarowania
bułki)
Natka pietruszki (do posypania przed podaniem)
Pieczarki,
cebule i
czosnek kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni aż będą miękkie. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Wędlinę też kroimy drobno i dodajemy do
pieczarek i
cebulki.
Bagietkę kroimy wzdłuż, skrapiamy
oliwą lub smarujemy cienką warstwą
musztardy. Nakładamy przygotowany farsz z
pieczarek i posypujemy startym
żółtym serem - ilość wg uznania. Nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 min. Przed podaniem można posypać
natką pietruszki.Zobacz również:Zapiekankę na
bagietce z
mozzarellą i
pomidoramiZapiekanka z
mięsa mielonegoZapiekanki z ciabatty z
pieczarkamiWyśmienite
kajzerki zapiekane z
pomidorem i
jajkiem [Przepis]
VICTORINOX Grand Maitre do ... Russell Hobbs 23334-56 Severin BM 3990źródło: Okazje.infoTweetnijPolub Ugotuj.to na FacebookuUgotuj.to > Przepisy kulinarne > InspiracjeZobacz także
Lżejsza wersja zapiekanki
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić najlepszą?
Kilka przekąsek do lampki
winaREKLAMAREKLAMA