Wykonanie
Jak jadacie rzodkiewki? Z
twarożkiem i szczypiorkiem? chrupiecie jak
jabłka, czy może zdarza się Wam
rzodkiewkę upiec? Pieczona
rzodkiewka jest wspaniała! Wciąż zachowuje swoją ostrość, ale jest miękka, lekko tylko chrupiąca i świetnie komponuje się z młodymi
ziemniakami i
rybą. Takie właśnie danie wciąż
młode, wiosenne i świeże, ale na gorąco, podałam na Zimną Zośkę.
Sałatka z
młodych ziemniaków z pieczonymi
rzodkiewkami najlepsza jest na gorąco, do pieczonego
dorsza skrei. Za to na zimno będzie doskonała do
mięs z grilla.
Jeśli zajrzeliście do mnie, do tego posta o poranku, koniecznie włączcie teraz PLAY, Sara Hartman cudownie rozkręca dzień, nawet poniedziałek, szczególnie poniedziałek! Szczególnie w energetycznym jak
rzodkiewka "Satellite", posłuchajcie...Tak sobie myślę, że czasem najlepiej zacząć poniedziałek, planując wyśmienity posiłek na kolację, gdy już wrócisz z pracy. Jeśli zatem, kupiłeś w sobotę na targu pęczek
rzodkiewek i jedziesz właśnie metrem, tramwajem lub autem do pracy, czy szkoły słuchając
Sary Hartman i chrupiąc rześką, czerwoną bulwę, koniecznie kup kolejny pęczek wracając z pracy.
Rzodkiewki w maju są cudne!W ostatnią środę pod Fortecą kupiłam dwa pęczki ogromnych
rzodkiewek odmiany Karmen . To lekko ostrawa, bardzo chrupiąca odmiana, która rośnie po prostu olbrzymia, jak małe
pomidory. Każda
rzodkiewka ma ok 5-6 cm i w pęczkiujest ich zaledwie 10 sztuk. Są idealne do chrupania na drugie śniadanie, ale też świetnie smakują... upieczone.Jednak upiec możecie w zasadzie każdą odmianę
rzodkiewek, są pyszne!
Sałatkę z
młodych ziemniaków doprawiam
sokiem z cytryny,
oliwą i
kaparami póki ziemniaki są jeszcze gorące, dzięki temu przesiąkają cudownym smakiem.
Potem wystarczy dodać do nich upieczone
rzodkiewki, posypać świeżą
dymką i cudownie rześka, wiosenna
sałatka ziemniaczana gotowa. No cóż, u mnie sałatek ziemniaczanych nigdy dość.Taka
sałatka z
młodych ziemniaków i pieczonych
rzodkiewek świetnie smakuje
solo, będzie idealna do pieczonego
dorsza skrei (którego kupiłam sobie w sezonie nieco więcej i zamroziłam), albo do
mięs z grilla, gdy znów będzie ciut cieplej i nastanie czas kuchni plenerowej.
Kremowe, lekko
cytrynowe ziemniaki, słone
kapary i delikatnie ostra, pieczona
rzodkiewka - świetna
sałatka na nieco chłodniejsze majowe dni, gdy chce się raczej czegoś ciepłego i rozgrzewającego zamiast półmiska
sałat.spory pęczek ostrej
rzodkiewki (u mnie duże, odmiany Karmen)1 łyżka
oliwy z oliwek (najlepiej z aromatem
cytryny)
sól morskaświeżo mielony
pieprz700g niedużych
młodych ziemniaków (najlepiej
sałatkowych, typ kulinarny A)dressing4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
kaparów1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytrynysól i świeżo mielony
pieprz2
cebulki dymki wraz ze
szczypiorkiemopcjonalnie po 1 kawałku
filetu dorsza skrei
Rzodkiewki umyj, przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
skrop oliwa cytrynową, oprósz
solą i
pieprzem. Piecz ok 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Rzodkiewki lekko zmiękną i ciut zarumienią się na brzegach.
Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj, ugotuj je w lekko osolonej wodzie al dente, odcedź i rozkrój na połówki. Wymieszaj na gładką emulsję wszystkie składniki dressingu. Gorące
ziemniaki wymieszaj z dressingiem, dodaj upieczone
rzodkiewki i posyp pokrojoną w plasterki
dymką. Gotowe!Jeśli chcesz podać
sałatkę do pieczonego
dorsza, ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz lekko
solą,
pieprzem, ulubionymi
ziołami (w mojej mieszance jest
tymianek,
oregano,
płatki chilli,
skórka cytrynowa,
pieprz), i piecz ok 10-12 minut w piecu rozgrzanym do 200°C.
Dorsza piekę razem z
rzodkiewkami, na niższym poziomie w piekarniku.
Dorsz z
sałatką z
młodych ziemniaków i pieczonych
rzodkiewek jest świetny!