ßßß Cookit - przepis na Dorsz grillowany z pieczonymi warzywami i szpinakiem. Detox dzień 6

Dorsz grillowany z pieczonymi warzywami i szpinakiem. Detox dzień 6

nazwa

Wykonanie

Wiosennego detoxu ciąg dalszy i dzisiaj wreszcie zjem coś konkretnego bo na obiad będzie cudowny dorsz! Jedna z moich ulubionych rybek! Nie mam nic do zarzucenia przedwczorajszej sałatce z zielonych warzyw, ale tęsknię już trochę za białkiem. Jestem bardziej drapieżnikiem niż roślinożercą a warzywa najbardziej smakują mi w towarzystwie czegoś bardziej konkretnego.
6 dzień detoxu to przedostatni dzień tej diety . Ale to nie znaczy, że za 2 dni nie spojrzę nawet na zieleninę. Wręcz przeciwnie. Ten jadłospis pokazuje, że lekkie dania z duża ilością zieleniny są smaczne i proste do przygotowania a porcje nie są głodowe. Żadnego dnia nie czułam się głodna. Może najwyżej miałam chęć na normalną kanapkę z wędliną czy jakieś słodkości. I to chyba normalne, że ma się takie zachcianki. Ważne żeby im nie ulec i wytrzymać. W końcu taki detox to tylko tydzień a ludzie przecież odmawiają sobie kulinarnych przyjemności przez miesiące a nawet lata... Znam takich co są na diecie odchudzającej od lat i szczerze mówiąc trochę podziwiam a trochę mi ich żal bo zwykle są jacyś tacy nieszczęśliwi i ciągle sfrustrowani kaloriami. A czy ktoś widział, tak na własne oczy, choćby jedną taką kalorię??? Ja na pewno nie! Podobno siedzą w szafie i zszywają w nocy ubrania...
Jeśli lubicie dorsza tak jak ja to mam dla Was inną propozycję na podanie tej ryby. Spróbujcie dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorami - pyszności!
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania ryby
składniki na 1 porcję:
100-200 g surowego dorsza - filet bez skóry albo tzw. polędwica
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
garść świeżego szpinaku
1 mała marchewka
kawałek selera korzeniowego wielkości jajka
1 mała cebula
kawałek cukinii
1 łyżka oliwy
do smaku - sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, tymianek
dodatkowo - 1 czubata łyżeczka posiekanego szczypiorku
Jak zrobić dorsza pieczonego z warzywami?
RYBA - kawałek dorsza - u mnie polędwica, ale może być filet - skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
WARZYWA PIECZONE - marchewkę i selera oczyściłam, pokroiłam w plastry. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry razem ze skórką. Warzywa oprószyłam odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem, polałam łyżeczką oliwą, wymieszałam. Wysypałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam ok. 20 minut.
Zamarynowaną rybę lekko osuszyłam ręcznikiem papierowym i posmarowałam odrobiną oliwy. Położyłam na rozgrzanej patelni grillowej, ale nie bezpośredni tylko podłożyłam kawałek papieru do pieczenia pod mięso. Zrobiłam to dlatego, że ryba jest delikatna i gdyby przywarła do patelni to podczas przewracania rozpadłaby mi się a używając papieru nie przyklei się do niego na pewno. Smażyłam rybę po 3-4 minuty z każdej strony bo mój kawałek polędwicy z dorsza był dość gruby. Jeśli użyjecie cieńszego to wystarczy rybę smażyć po 2 minuty - ważne żeby jej nie przesmażyć bo będzie sucha.
Na talerz wyłożyłam garstkę świeżych liści szpinaku. Na szpinak wysypałam upieczone warzywa a na nich ułożyłam rybę. Posypałam szczypiorem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/dorsz-grillowany-z-pieczonymi-warzywami-i-szpinakiem-detox-dzien-6.html