Wykonanie
Przepis na
rybkę to kombinacja tego co akurat miałam w lodówce ( i szafkach) oraz lektury książki kucharskiej i kilku stron internetowych. A efekt - bardzo smaczne. No i zawsze to odmiana od zwykłej
ryby ociekającej tłuszczem i wstrętnego zapachu unoszącego się kuchni jeszcze następnmego dnia po smażeniu. A tym razem zapach
tymianku unosił się po całym mieszkaniu.
Składniki:
dorsz (ja dałam filety)
ziemniakipomidory (ja dałam z puszki bo innych nie miałam)
oliwa z oliwektymianeksól czosnkowa
cebulasok z cytrynyWykonanie:
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić.
Rybę pokroić w dość duże kawałki, oprószyć
solą czosnkową i skropić
sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
Ziemniaki pokroić w plastry. W garnku oblać je
oliwą (nie za dużo) i wymieszać z
tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć na dno
pomidory w kawałkach, posypać je
tymiankiem, na to kawałki
ryby,
cebulkę i na wierzch
ziemniaki (u mnie na wierzchu była
cebulka, ale to tylko dlatego, że wcześniej o niej zapomniałam). Naczynie przykryć i całość piec przez około 30-40 minut.Smacznego/wydrukuj przepis/