ßßß Cookit - przepis na Wołowina z garnka rzymskiego

Wołowina z garnka rzymskiego

nazwa

Wykonanie

Garnek rzymski to najlepszy zakup ostatnich miesięcy i ulubiony gadżet kuchenny, mięso wychodzi z niego mięciutkie, niewysuszone, takie w sam raz... a co najważniejsze możemy w jednym naczyniu przygotować jednogarnkowe danie dla całej rodziny :)
Trzeba tylko przestrzegać paru reguł, czyli garnek moczyć przed pieczeniem, unikać gwałtownych zmian temperatur, nie myć detergentami i już.
W tym przepisie wrzuciłam do mojego wcześniej wymoczonego garnka:
kawał wołowiny (ja dałam pręgę, może być np. ligawa)
ziemniaki pokrojone na ćwiartki wymieszane z oliwą, solą, rozmarynem i suszonymi pomidorami
kilka gałązek tymianku
cebulę pokrojoną w plasterki
kilka obranych ząbków czosnku
pomidorki wraz z łodyżkami
Wstawiłam do zimnego (!!!) piekarnika, nastawiłam go na 180 stopni i zapomniałam o gotowaniu na ponad 3 godziny... a oto efekt:
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/woowina-z-garnka-rzymskiego.html