Wykonanie
Garnek rzymski to najlepszy zakup ostatnich miesięcy i ulubiony gadżet kuchenny,
mięso wychodzi z niego mięciutkie, niewysuszone, takie w sam raz... a co najważniejsze możemy w jednym naczyniu przygotować jednogarnkowe danie dla całej rodziny :)Trzeba tylko przestrzegać paru reguł, czyli garnek moczyć przed pieczeniem, unikać gwałtownych zmian temperatur, nie myć detergentami i już.W tym przepisie wrzuciłam do mojego wcześniej wymoczonego garnka:kawał
wołowiny (ja dałam pręgę, może być np. ligawa)
ziemniaki pokrojone na ćwiartki wymieszane z
oliwą,
solą,
rozmarynem i
suszonymi pomidoramikilka gałązek
tymiankucebulę pokrojoną w plasterkikilka obranych ząbków
czosnkupomidorki wraz z łodyżkamiWstawiłam do zimnego (!!!) piekarnika, nastawiłam go na 180 stopni i zapomniałam o gotowaniu na ponad 3 godziny... a oto efekt: