Wykonanie
Przepis znaleziony na stronie http://ugotuj.to/ugotuj/0,0.htmlBardzo pożywna i niekłopotliwa w wykonaniu zupa. Takie lubię na jesienne chłody
składniki150-200 g
zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki)2-3 łyżki
oliwy z oliwek2-3 ząbki
czosnkugałązka
rozmarynu1
cebula2
liście lauroweew. 1/4 łyżeczki
tymiankunieco ostrej mielonej
papryki2
ziemniaki (dałam 4 )
sóldodałam też puszkę krojonych
pomidorów (zamiast przecieru)przygotowanie
Soczewicę zalewamy gorącą
wodą. W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę, szklimy na niej posiekaną
cebulę i posiekane ząbki
czosnku, dodajemy wszystkie
przyprawy z wyjątkiem papryczki. Po 3-4 minutach dodajemy odcedzoną
soczewicę, mieszamy, po kilku minutach zalewamy
wodą (ok. 5 szklanek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż
soczewica będzie miękka (około 40 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny. Na 20-25 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki, solimy. Na zakończenie doprawiamy zupę ostrą mieloną
papryką. Zupę można uzupełnić pokrojoną w talarki
marchewką, kawałkiem drobno pokrojonego
selera, a także
przecierem pomidorowym (do 1/2 szklanki) - wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną
oliwę razem z
przyprawami, przed dodaniem
soczewicy.