Wykonanie
Ostatnim naszym super odkryciem jest
soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie
jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki. Ma tak dużo
białka i żelaza, że może zastąpić w diecie
mięso. Tak więc zachęcam - jedzmy
soczewicę.Dzisiaj pyszna, lekka, wręcz dietetyczna zupka z jej dodatkiem, na którą natknęłam się w gazecie, troszkę pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-)Składniki:- 200g
zielonej soczewicy- 2 średnie
cebule- 2 duże ząbki
czosnku- 1 łyżka
oleju kokosowego lub 3 łyżki
oliwy- puszka (400g)
pomidorów- 2-3
liście laurowe- 1/2 -3/4 łyżeczki suszonego
tymianku- 2 duże
ziemniaki-
sól, świeżo mielony
kolorowy pieprz, szczypta
chili lub
ostrej paprykiSoczewicę wsypać do miski, zalać
wodą i odstawić na min.30 minut (ten proces skraca czas gotowania).
W dużym garnku rozgrzać
oliwę lub
olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę
cebulę, następnie dodać zmiażdżony
czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać
pomidory z puszki ,
wodę i odcedzoną
soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić
liście laurowe,
tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę
ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
kolorowym pieprzem i szczyptą
chili lub
ostrą papryką.
Smacznego :-)