Wykonanie
Inspiracją do tego dania był duży tort z
sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże
anchois, znane również jako
sardele, przygotowałem torcik z małymi
śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże
sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak.
Sardele należą do rodziny
śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają.
Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże
sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety.
Składniki:10 świeżych małych
śledzi8
ziemniaków1 łyżka
masła1 łyżka
śmietany1 puszka
pomidorów1 duża
cebula2 łyżki
tymianku świeżego5 czarnych
oliwek25 ml
oliwy1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć
rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane
rybki piec w temp.200 stop.10-15 min.Wcześniej zacząć gotować
ziemniaki. Przygotować puree z łyżką
masła i
śmietany.Kiedy gotują się
ziemniaki i pieką
rybki przygotować masę
pomidorową.Posiekaną
cebulę zeszklić ,dodać posiekane
pomidory z
ziołami ,posiekane
oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać
oliwkę wymieszaną z
cytryną.Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały
ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej
łopatki położyć upieczone
śledziki. Ozdobić wg uznania.