ßßß
Cookit - przepis na Szakszuka z cukinią i pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szakszuka z cukinią i pieczarkami
Składniki
Cebula
Czosnek
Pieczarki
Cukinia
Kiełbasa
Parówki
Pomidor
Sól
Pieprz czarny
Oregano
Tymianek
Jajko
Masło
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Aksamitne
żółtko
rozlane wśród uduszonych do miękkości
pomidorów
, podsmażonej
cebuli
,
pieczarek
,
cukinii
i
papryki
- najlepsze śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.
Składniki:średnia
cebula
ząbek
czosnku
8-10 małych
pieczarek
mała
cukinia
2 dowolne
kiełbaski
(u mnie
parówki
)3-4 średnie
pomidory
(opcjnalnie puszka pelatti)
sól
,
czarny pieprz
,
oregano
,
tymianek
2-3
jajka
łyżka
masła
łyżka
oliwy
Sposób przygotowania:Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy
oliwę
z
masłem
.
Cebule
drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek
czosnku
ścieramy na małej tarce do
cebuli
.
Pieczarki
oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki.
Grzyby
przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć
wody
.
Cukinię
kroimy razem ze skórką w kostkę,
Kiełbasę
w plasterki.
Cukinię
i
kiełbasę
dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem.
Pomidory
nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy
oregano
i
tymiankiem
i przesmażamy aż
pomidory
stracą
wodę
. Doprawiamy do smaku,
solą
i śwież o mielonym
czarnym pieprzem
. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy
jajek
). W każde wbijamy jedno
jajko
i kontynuujemy gotowanie aż
białko
się zetnie a
żółtko
pozostanie płynne. Doprawiamy same
jajka
solą
i świeżo mielonym
czarnym pieprzem
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/szakszuka-z-cukinia-i-pieczarkami.html
Przepisy powiązane
Kura pod francuskim ciastem
Kura pod francuskim ciastem
Kura pod francuskim ciastem
Kura pod francuskim ciastem
Kura pod francuskim ciastem
Składniki powiązane (0)