Wykonanie
Kokilki - małe, żaroodporne naczynka. Przygotowuję w nich szybkie śniadanie w postaci
jajek z
pomidorkami i
szynką (przepis tu), ekspresowy sernik (przepis tu), czy jeszcze szybszą szarlotkę przepis tu). Dziś pomogły mi w przygotowaniu obiadu... A wszystko zaczęło się od wyciągniętej z zamrażalnika piersi z
kury (M. od czasu do czasu, domaga się
mięsa:) Na początku planowałam natrzeć ją
oliwą z oliwek,
czosnkiem i
tymiankiem i upiec w piekarniku. Ot - klasyk. Później nabrałam ochoty na coś bardziej "wyszukanego", a jednocześnie szybkiego. Inspirację znalazłam w sierpniowym numerze "Kuchni":
Kura z
zielonym groszkiem pod
ciastem francuskim. Za
groszkiem nie przepadam, wymieniłam go na
pomidory,
pieczarki i
cebulę. Dodałam też mnóstwo
natki pietruszki (i jak brzmi dewiza z mojej ostatniej lektury: winter is coming - trzeba się uodparniać). Zamiast dużej formy użyłam 4 małych kokilek. W ten sposób każdy mógł wyjadać swoją porcję wprost z naczynka:) Jako dodatek do obiadu:
sałata z
kiełkami... A ze skrawków ciasta, które mi zostały zrobiłam malutkie trójkąciki z powidłami śliwkowymi:) I był deser do poobiedniej
herbaty:)Składniki: (porcja na 4 kokilki)2 piersi z
kury1 opakowanie
ciasta francuskiego250 g
pieczarek2
pomidory1 mała
cebula (lub 1/2 dużej)
natka pietruszkisólpieprzczosnek suszony
oregano,
bazylia,
tymianek (suszone)
oliwa z oliwekmasło1
jajkoPieczarki obrać, pokroić poddusić na patelni, przełożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
oliwie i dołożyć do miseczki z
pieczarkami.
Kurczaka umyć, posolić popieprzyć, posypać
oregano,
bazylią,
tymiankiem i suszonym
czosnkiem, pokroić w kostkę i usmażyć na
maśle (ja na patelni rozgrzałam
masło i odrobinę
oliwy z oliwek).
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dołożyć je do
pieczarek i
cebuli. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na chwilę, aby się "przegryzło". Dodać posiekaną
natkę pietruszki.Kokilki wysmarować
masłem. Nałożyć porcję (1 dużą łyżkę)
pieczarek z
cebulą i
pomidorami, a na nią porcję
kurczaka i na wierzchu kolejną porcję
pieczarek z
cebulą i
pomidorami.Kokilki zakleić
ciastem francuskim. Dokładnie zlepić brzegi. Ciasto ponacina i posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku przez ok. 25 min. (aż ciasto się zarumieni i urośnie).Podawać z ulubioną
sałatą.
Miła odmiana dla "zwykłego"
kurczaka:)Dobre danie na romantyczną kolację:)