Wykonanie
Frittata to po prostu placek jajeczny z różnorodnymi dodatkami. Może być podawana na ciepły posiłek obiadowy, śniadanie, kolację czy jako ciepła przystawka. Do jej przygotowania, możecie wykorzystać większość produktów, które zalegają wam w lodówce. Jeśli lubicie omlety i jajecznice z dodatkami,
jajka w tym wydaniu również wam posmakują....
Składniki:4
jajka4
pieczarki10 plasterków
cukinii1/4 małej
papryki czerwonej1/2 małej
cebuli1
ziemniak (ugotowany)1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
szczypiorkusól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1/4 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki1 łyżka
wodyJajka z
przyprawami i
wodą roztrzepujemy w misce.
Ziemniaka kroimy w plasterki. Podsmażamy na
oliwie do zrumienienia. Dorzucamy
cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na złoto.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię.
Paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki
cukinii wrzucamy pod koniec smażenia. Do podsmażonych warzyw, równomiernie rozłożonych na patelni wlewamy roztrzepane
jajka i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do ścięcia się
jajek. Odwracamy na drugą stronę (pomagając sobie
łopatkami lub talerzem) i rumienimy. Wykładamy na wygrzany talerz i posypujemy obficie
szczypiorkiem. Smacznego!