Wykonanie
Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście
dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego
dorsza o delikatnym smaku.
Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam
dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym.
Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym
masłem i podaję z risotto lub
ziemniakami. Bardzo często przyrządzam
ryby na obiad .
Łosoś,
śledź czy
dorsz to
ryby, które najczęściej przyrządzam.
Składniki: na 4 porcje600 g
filetów z dorsza50 g zmielonych
migdałówsól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju + 2 łyżki
masła do smażeniakilla plasterków
cytryny lub
limonkiRisotto200 g
ryżu, u mnie avorio1
szalotka2 łyżki
masła700 ml
rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj
rybnego sosu)4 łyżki utartego
parmezanusól do smakuDo podania
zielony groszek z
wodykopeker do posypaniakarmelizowane plasterki
cytryny1 łyżka
masła1 łyżka
mioduPokrój
szalotkę bardzo dobro i zeszklij na
maśle. Dodaj
ryż. Smaż aż
ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać
rybny bulion. Jeśli używasz
warzywnego bulionu dodaj 2 łyżki
rybnego sosu. Dolewaj
bulion i gotuj risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj
parmezanem i dopraw risotto
solą. Ugotuj
groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki
cytryny na
maśle. Dodaj
miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki
dorsza solą i
pieprzem. Zamocz w rozmąconym
jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub
bułce. Smaż
rybę na złoty kolor po obu stronach.
Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto,
groszkiem i karmelizowaną
cytryną. Posyp
koperkiem.Polecane przepisy
Dorsz z
kurkami i sosem
śmietankowo cytrynowymDorsz,
migdały,
parmezan i aioliTerrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimno
Dorsz zapiekany ze
szparagami i
rzodkiewkamiRisotto z
kurkami, smażony
dorsz i karmelizowana
marchewka