Wykonanie
Risotto z
jarmużem i
grzybami to pyszne wegetariańskie danie. Idealne na kolację lub obiad. Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do
mięsa i
ryby. U mnie dzisiaj risotto ze smażonym
dorszem . Jak przyrządzić kremowe risotto? Oczywiście potrzebny jest odpowiedni
ryż,
bulion i
ser,
parmezan lub manchego. Jaki
ryż wybrać? Najczęściej używam
ryżu arborio lub avorio. Jest to
ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu
ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy
ryż z
jarmużem i
grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy
ryżu i włoskiej kuchni.
Składniki:4 porcje250 ml
ryżu, u mnie arborio100 g
jarmużu200 g
grzybów, u mnie mrożone pieprzniki1
cebula1 ząbek
czosnkuokoło1 l
warzywnego bulionu2 łyżki
oleju1 łyżka
masłasól i
pieprz do smakuotarta skórka z połowy
cytrynyPokrój drobno
cebulę i zeszklij na
maśle wraz z
ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący
bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały
bulion. Wszystko zależy od rodzaju
ryżu. Dopraw risotto
solą i
pieprzem.Oddziel
jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na
oleju z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą
skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone
grzyby. Dodaj do
jarmużu, dopraw
solą i
pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj
jarmuż z
grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do
mięsa lub
ryby.Polecane przepisyRisotto z
kurkami, smażony
dorsz i karmelizowana
marchewkaKremowe risotto z salsiccia
Dorsz z
kurkami i sosem
śmietankowo cytrynowymDorsz,
migdały,
parmezan i aioli
Ryba po grecku