Wykonanie
Kolejny przepis na
łososia w moim wydaniu. Danie to wylądowało w tym roku na moim wigilijnym
stole. Wszyscy biesiadnicy byli zachwyceni, więc myślę, że warto podzielić się przepisem.
Składniki:-
Cytryna- 100 gr.
bułki tartej- 100 gr.
parmezanu- pęczek
natki pietruszki- 1 ząbek
czosnku- 0,5 średniej
cebuli-
masło-
sól,
pieprz-
marchew glazurowana z tego przepisu:
marchew glazurowanaSposób przygotowania:
Łososia dzielimy na kawałki. Jeśli kupiliśmy filet ze skórą, zostawiamy ją, wtedy filet nie rozleci się po upieczeniu.Do blendera wkładamy
cebulę i
czosnek i bardzo drobno miksujemy. Dokładamy cały pęczek
pietruszki i ponownie łączymy wszystkie składniki.Następnie wkładamy pokrojony w kawałki
ser(lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach), dokładamy startą skórkę z
pomarańczy i
bułkę tarką i ponownie wszystko razem miksujemy, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy kawałki
łososia.Skrapiamy je
sokiem z cytryny, solimy i
pieprzymy do smaku. Na każdym kawałku
łososia układamy pół łyżeczki
masła.Następnie na każdy z kawałków
łososia sypiemy posypkę, tak aby utworzyła ok. 1 cm warstwę.Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.
Łososia możemy podać z glazurowaną
marchewką .Smacznego.