ßßß
Składniki:- Cytryna- 100 gr. bułki tartej- 100 gr. parmezanu- pęczek natki pietruszki- 1 ząbek czosnku- 0,5 średniej cebuli- masło- sól, pieprz- marchew glazurowana z tego przepisu: marchew glazurowanaSposób przygotowania:Łososia dzielimy na kawałki. Jeśli kupiliśmy filet ze skórą, zostawiamy ją, wtedy filet nie rozleci się po upieczeniu.Do blendera wkładamy cebulę i czosnek i bardzo drobno miksujemy. Dokładamy cały pęczek pietruszki i ponownie łączymy wszystkie składniki.Następnie wkładamy pokrojony w kawałki ser(lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach), dokładamy startą skórkę z pomarańczy i bułkę tarką i ponownie wszystko razem miksujemy, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy kawałki łososia.Skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Na każdym kawałku łososia układamy pół łyżeczki masła.Następnie na każdy z kawałków łososia sypiemy posypkę, tak aby utworzyła ok. 1 cm warstwę.Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.Łososia możemy podać z glazurowaną marchewką .Smacznego.