Wykonanie
czyli szybki ale pyszny obi adOd kiedy kupił am wok, pokoch ał am chińszczyznę. Pokoch ał am
ryż z w arzyw ami, pokoch ał am
kurcz ak a z w arzyw ami, pokoch ał am Wok. Kiedyś wyd aw ało mi się, że to ż adn a różnic a, czy przyrz ą dzę obi ad n a p atelni czy w woku.
Kurcz ak to
kurcz ak, w arzyw a to w arzyw a a p atelni a to p atelni a, tylko kszt ałt inny. Nie mogł am być b ardziej w błędzie! D ani a z wok a sm akuj ą n apr awdę in aczej, lepiej .
Kurcz ak jest meg a soczysty, arom atyczny. W arzyw a s ą pyszne, ale nierozci ap ane. Co jeszcze jest wielkim plusem to to, że brudzę tylko jeden "g ar" ;) No ok, 2. Drugi n a
ryż, czy inny dod atek. Ogólnie: bomb a. Niez ast ą piony bez dwóch zd ań.Skł adniki1 czerwon a p
apryk a2 m
archewki1
cukini a1 czerwon a
cebul apuszk a czerwonej f
asoli1 łyżk a koncentr atu
pomidorowego1 szkl ank a br ą zowego
ryżuPrzypr awy:
sól i
pieprz, p
apryk a czerwon a, p
apryk a ostr a,
kurkum a,
czosnek,
olej kokosowy (lub
rzep akowy, m
asło klarowane)2 1/2 szkl anki
bulionu warzywnegoWykon anie1. N ast awi amy
ryż. N a pocz ą tku odmierz amy szkl ankę
ryżu i płuczemy go n a sitku. Wsypujemy do g
arnk a. W tej s amej szkl ance odmierz amy 2 i 1/2 szkl anki
bulionu lub posolonej
wody. Wlew amy do
ryżu. Z agotowujemy pod przykryciem Gotujemy ok 15 min n a średnim ogniu,
potem zmniejsz amy g az i gotujemy około 10min n a wolnym ogniu. Zost awi amy
ryż pod przykryciem żeby sobie "dochodził".M
archewki kroimy w małe słupki,
cebulę w piórka,
paprykę w paski,
cukinie w plasterki. N a patelni roztapiamy
olej kokosowy i rozgrzewamy go wrzucamy kolejno warzywa do woka w dość krótkich odstępach czasu. (ok 1-2min) Najpierw szklimy
cebulę, dorzucamy
marchewkę potem paprykę i na końcu
cukinię.Cały czas mieszamy warzywa. Na koniec dorzucamy ugotowany
ryż, łyżkę koncentr a tu, f
asolę r azem z z alew, mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku.Sm acznego :))