ßßß Cookit - przepis na Ryż z warzywami z woka - wegański

Ryż z warzywami z woka - wegański

nazwa

Wykonanie

czyli szybki ale pyszny obi ad
Od kiedy kupił am wok, pokoch ał am chińszczyznę. Pokoch ał am ryż z w arzyw ami, pokoch ał am kurcz ak a z w arzyw ami, pokoch ał am Wok. Kiedyś wyd aw ało mi się, że to ż adn a różnic a, czy przyrz ą dzę obi ad n a p atelni czy w woku. Kurcz ak to kurcz ak, w arzyw a to w arzyw a a p atelni a to p atelni a, tylko kszt ałt inny. Nie mogł am być b ardziej w błędzie! D ani a z wok a sm akuj ą n apr awdę in aczej, lepiej . Kurcz ak jest meg a soczysty, arom atyczny. W arzyw a s ą pyszne, ale nierozci ap ane. Co jeszcze jest wielkim plusem to to, że brudzę tylko jeden "g ar" ;) No ok, 2. Drugi n a ryż, czy inny dod atek. Ogólnie: bomb a. Niez ast ą piony bez dwóch zd ań.
Skł adniki
1 czerwon a p apryk a
2 m archewki
1 cukini a
1 czerwon a cebul a
puszk a czerwonej f asoli
1 łyżk a koncentr atu pomidorowego
1 szkl ank a br ą zowego ryżu
Przypr awy: sól i pieprz, p apryk a czerwon a, p apryk a ostr a, kurkum a, czosnek,
olej kokosowy (lub rzep akowy, m asło klarowane)
2 1/2 szkl anki bulionu warzywnego
Wykon anie
1. N ast awi amy ryż. N a pocz ą tku odmierz amy szkl ankę ryżu i płuczemy go n a sitku. Wsypujemy do g arnk a. W tej s amej szkl ance odmierz amy 2 i 1/2 szkl anki bulionu lub posolonej wody. Wlew amy do ryżu. Z agotowujemy pod przykryciem Gotujemy ok 15 min n a średnim ogniu, potem zmniejsz amy g az i gotujemy około 10min n a wolnym ogniu. Zost awi amy ryż pod przykryciem żeby sobie "dochodził".
M archewki kroimy w małe słupki, cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w plasterki. N a patelni roztapiamy olej kokosowy i rozgrzewamy go wrzucamy kolejno warzywa do woka w dość krótkich odstępach czasu. (ok 1-2min) Najpierw szklimy cebulę, dorzucamy marchewkę potem paprykę i na końcu cukinię.Cały czas mieszamy warzywa. Na koniec dorzucamy ugotowany ryż, łyżkę koncentr a tu, f asolę r azem z z alew, mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku.
Sm acznego :))
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/05/ryz-z-warzywami-z-woka-weganski.html