Wykonanie
Expresowa zupa krem z
marchewki, bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw. Takie zupy - kremy lubię najbardziej, jednoskladnikowe. Mają wyrazisty smak warzywa z którego zostały ugotowane. Tą przyprawiłam
curry. Tak samo pyszna np. z dodatkiem
imbiru.
Marchewkę możemy zastąpić każdym innym warzywem, np.
cukinią. Otrzymamy świetną zupę - krem
cukiniową. Polecam obie wersje. Są po prostu pyszne.Składniki na 2-3 porcje:400 g
marchewki1
cebula1 ząbek
czosnku600 ml
bulionu warzywnego1/4-1/2 łyżeczka
curry1 łyżka
masła ghee
sól,
pieprz do smakuWykonanie:Rozgrzać
masło ghee w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Na
masło wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę, gdy się już zeszkli dodać
czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w talarki
marchewkę. Chwile obsmażyć. Dodajemy
curry. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się cały bukiet zapachowy.Na koniec wlać gorący
bulion warzywny. Gotować całość około 15-20 minut, aż
marchewka zmięknie, ale się nie rozgotuje.Zblendować, rozlac do miseczek. Smacznego!Gdybyście
mieli ochotę na zupe krem z
marchewki w bardziej wyrafinowanej odsłonie, zapraszam na równie szybką zupę krem z dodatkiem
mleka kokosowego i soku z
pomarańczy, tutaj klik.