Wykonanie
Jeszcze nie tak dawno budziłam się o świcie, aby pobiegać przed upałami. Jeszcze niedawno narzekałam na gorąc, upały... A teraz powoli to wszystko się już kończy. Powoli nadchodzi do nas jesień - czuć ją już w powietrzu, ma ono teraz inny zapach, jest chłodne i nieprzewidywalne. Tak, nie ma co się oszukiwać, lato się kończy i trzeba nastawić się na chłodne poranki i chłodne wieczory, trzeba zamienić chłodniki na ciepłe zupy. A właśnie, jedną dla Was mam :)porcja dla 4 osób
6/7 dużych
cebul2 duże
marchewki3 łyżki
masła1/2l
bulionu warzywnegoząbek
czosnku2 łyżki gęstej
śmietanysól,
pieprz+ grzanki z
chleba żytniegoCebulę i
marchew obierz .
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a
cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść
masło, dodaj warzywa i duś ok. 15 minut, aż zrobią się miękkie. Następnie dodaj posiekany drobno
czosnek i odrobinę
soli, duś kolejne 10 minut. W garnku zagotuj
bulion, dodaj do niego podsmażone warzywa i gotuj ok. 5 minut. Pod koniec gotowania wymieszaj
śmietanę z odrobiną gorącego
bulionu i całość wlej ponownie do garnka. Wymieszaj dokładnie, a następnie zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw do smaku. Podawaj z grzankami.Smacznego :)