Wykonanie
Dzień dobry!Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się do nich przekonywać.Dzisiaj prezentuję Wam przepis na smaczną i pożywną zupę z
ziemniaków i
porów. Niezwykle kremowa, bardzo Wam ją polecam.
Składniki:2 duże
pory (biała i jasnozielona część)500 g
ziemniaków (ok. 4 -5 średnich)2
cebule2 łyżki
masła1 l
bulionu warzywnego1/2 szklanki
śmietany 18 %4 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanie:Warzywa dokładnie myjemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,
pora kroimy w plasterki.
Cebulę w kostkę. Warzywa podsmażamy kilka minut na
maśle, następnie zalewamy
bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości.Dodajemy ząbki
czosnku,
śmietanę i dokładnie blendujemy zupę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Podajemy z grzankami z
serem (pokrojoną
bagietkę skrapiamy
oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym
czosnkiem i układamy gorgonzolę, zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.) lub z grissini czy po prostu z
pieczywem.
Smacznego!