ßßß Cookit - przepis na Zupa szpinakowa w dwóch wersjach :)

Zupa szpinakowa w dwóch wersjach :)

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko byłam stanowczo na NIE jeśli chodziło o szpinak w jakiejkolwiek propozycji. Dziś jestem jego fanką nr 1. Zupą szpinakową zaraziła mnie moja mama. Jest tak wyśmienita, że mogłabym ją jeść codziennie. Do tego jest kilka sposobów jej podania: ze śmietaną lub bez, z całymi lub posiekanymi liściami albo jak kto woli jako zupę krem.
Polecam ją każdemu - choć domyślam się, że podana dziecku taka zupa o niezbyt fajnym kolorze może od razu nie przypaść do gustu :)
SKŁADNIKI:
- 450g liści szpinaku (mogą być mrożone jak u mnie)
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- 4 łyżki masła
- 1,5l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 18% - ok.3-4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ja zrobiłam zupkę z całych liści - bez siekania w wersji ze śmietaną i bez.
Szpinak dusimy na patelni w jego własnym soku. Jeśli mamy świeży można dodać łyżkę masła. Gdy się lekko poddusi dodajemy czosnek pokrojony w cienkie talarki. Po kilku minutach całość wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu. W tym czasie siekamy cebulkę i podzłacamy na maśle, a ziemniaki kroimy na kostkę. Wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Gdy wszystko będzie miękkie zupę przyprawiamy wg swojego smaku i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy zupę krem, wszystko trzeba dobrze zmiksować. Smacznego!
Wersja ze śmietaną:
Wersja bez śmietany:
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/08/zupa-szpinakowa-w-dwoch-wersjach.html