Wykonanie
Kiedy ostatnio na uczelnianej stołówce zobaczyłam na rozpisie zupę
pieczarkową, zdałam sobie sprawę, że nie
jadłam jej całe
wieki. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa, zaraz po koperkowej, przygotowywanej przez babcię. Wymarzyła mi się, więc pieczarkowa i dlatego przygotowałam ją dla Was w kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa' .
Pieczarkową można przygotować na wiele sposobów, z dodatkiem
makaronu,
ziemniaków lub w formie kremu. Właściwie każdy sposób jest dobry. Osobiście nie mam ulubionego. Pieczarkowa smakuje mi w każdej postaci. ;).
Składniki:700 g
pieczarek1,8 l
bulionu warzywnego lub drobiowego1
cebula2
marchewki200 ml
śmietany 12%2 ząbki
czosnku1 i ½ łyżki stołowej
czosnku niedźwiedziego20 g
masłasól,
pieprzdodatkowo:
makaron świderkiPrzygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle. Gdy się przyrumieni, dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażymy do momentu, aż z
grzybów odparuje cała
woda (potrwa to około 10-15 minut).
Bulion zagotowujemy, dodajemy
pieczarki z
cebulą oraz
marchewki pokrojone w słupki. Grzejemy na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.Za pomocą sita odcedzamy warzywa od
wywaru. Odkładamy 2/3 ilości, a to co zostanie blendujemy wraz z
wywarem. Wcześniej odłożone warzywa, ponownie dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy (
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi).
Śmietanę hartujemy w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy, dobrze mieszamy i dolewamy do pozostałej części (taki zabieg pozwoli uniknąć zwarzenia
śmietany). Gotową zupę
pieczarkową podajemy z ugotowanym wcześniej
makaronem.Smacznego!