Wykonanie
Portobello, największa z
pieczarek, coraz częściej gości na sklepowych półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej
pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak
mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana
kaszą quinoa. Komosa ryżowa,
ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna w smaku i posiada multum wartości odżywczych.
Pieczarka z tak smacznym nadzieniem zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.
Pieczarki, które przygotowałam wyglądają identycznie jak Portobello, a tak naprawdę są ich krewniaczą odmianą. Tak myślę, ponieważ niewiele informacji na ich temat znalazłam.O Steinchampignon Rosello, bo tak brzmi ich nazwa jedynie krótka notka znaleziona: tutaj. Odmiana Rosello to prawdziwy delikates wśród
pieczarkowych olbrzymów z brązową skórką. Ponadto oprócz smaku - jeszcze bardziej wyszukany i bardziej aromatyczne niż Portobello - trzonki Roselli są delikatne, smaczne i jadalne. podczas gdy twardawe i łykowate nóżki Portobello odrzucamy.Składniki:
4
pieczarki Portobello125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml)
bulion warzywny -2 szklanki1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej papryki1/2 op.
sera fetasólpieprz z młynka1 łyżka
masła gheeWykonanie:
kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W
garuszku zalać
bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut
grzybów nie należy myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z
pieczarek ogonki i drobno posiekaćobrać
cebulę i
czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć
czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minutquinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony
ser feta. Doprawić
pieprzem, ewentualnie skorygować ilość
solinadzieniem napełnić kapelusze
grzybów. Posypać
bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki
masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane
natką zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !Przepis z
pieczarkowym rarytasem dodaję do akcji Ani z bloga "Mops w kuchni": "
Pieczarkowy Tydzień".