Kluski śląskie z farszem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce. Ogromna oszczędność czasu.
Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziesz tutaj: klik
Składniki na farsz pieczarkowy :
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)
1 łyżka masła ghee
bułka tarta - opcjonalnie
sól, pieprz
Wykonanie:
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku.
Drobno pokroić pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj bułkę tartą
Z przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
Okrasić skwarkami. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/kluski-slaskie-z-farszem-pieczarkowym.html