Wykonanie
Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce. Ogromna oszczędność czasu.Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziesz tutaj: klik
Składniki na farsz
pieczarkowy :300 g
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku ( opcjonalnie)1 łyżka
masła ghee
bułka tarta - opcjonalnie
sól,
pieprzWykonanie:Obraną
cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek
czosnku.Drobno pokroić
pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić
pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj
bułkę tartąZ przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.Okrasić skwarkami. Życzę smacznego!