Wykonanie
Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z
kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze
szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z
pieczarkami . Polecam , dobre na każda
porę roku i okazję 😉
Składniki :6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu , bo chyba nie ma na świecie osoby , która by nie umiała piec naleśników )0,5 kg
pieczarek2
cebulki średniej wielkości2 łyżki
masła1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 ząbek
czosnku2
jajka1 szklanka
bułki tartejpieprz ,
sól do smaku
Pieczarki kroimy dość drobno .
Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy
cebulkę z wyciśniętym
czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy
pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy mieszając co jakiś czas , aż wszystko będzie miękkie i rumiane . Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie rozkładamy naleśnik , układamy na nim łyżkę zimnego farszu ,
pieprzymy i zawijamy- brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem 😉
Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy w nich krokiet , a następnie turlamy go w
bułce tartej . Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron , na złoty kolor . Gotowe – smacznego 😉