Wykonanie
Kupione w sklepie przetworzone kotlety
sojowe w niczym nie przypominają tych domowych. Kupne smakują jak tektura z trawą, a te domowe są naprawdę smaczne, przypominają kotlety jajeczne .Ziarno soi dostarcza witamin: B1, B6 oraz kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi.Moje k otlety są bardzo sycące, podawałam je z
sosem pieczarkowym. Aby przygotować kotlety, należy namoczyć
soję dzień wcześniej.
Składniki na ok. 12 kotlecików1 opakowanie soi Sante 350g1
cebula5
pieczarek1 łyżka
masła1
jajkosól,
pieprzszczypiorekbułka tartaWypłukane ziarna soi moczyć w zimnej wodzie ok. 12 godzin (najlepiej całą noc). Po tym czasie odlać
wodę, zalać świeżą
wodą, posolić i gotować ok. 2 godziny.
Soja nie będzie bardzo miękka. Ugotowaną
soję zblendować lub zmielić w maszynce do
mięsa. Mój blender miał trudność, ale udało się.
Cebulę i
pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce
masła. Do soi dodać surowe
jajko,
pieczarki i
cebulę, pokrojony
szczypiorek. Dosmakować
solą i
pieprzem. Formować kule, posypać delikatnie
bułką tartą i smażyć na rumiano. Można podać z
sosem pieczarkowym .