ßßß Cookit - przepis na Domowe kotlety sojowe

Domowe kotlety sojowe

nazwa

Wykonanie

Kupione w sklepie przetworzone kotlety sojowe w niczym nie przypominają tych domowych. Kupne smakują jak tektura z trawą, a te domowe są naprawdę smaczne, przypominają kotlety jajeczne .
Ziarno soi dostarcza witamin: B1, B6 oraz kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi.
Moje k otlety są bardzo sycące, podawałam je z sosem pieczarkowym. Aby przygotować kotlety, należy namoczyć soję dzień wcześniej.
Składniki na ok. 12 kotlecików
1 opakowanie soi Sante 350g
1 cebula
5 pieczarek
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz
szczypiorek
bułka tarta
Wypłukane ziarna soi moczyć w zimnej wodzie ok. 12 godzin (najlepiej całą noc). Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą wodą, posolić i gotować ok. 2 godziny. Soja nie będzie bardzo miękka. Ugotowaną soję zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Mój blender miał trudność, ale udało się. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Do soi dodać surowe jajko, pieczarki i cebulę, pokrojony szczypiorek. Dosmakować solą i pieprzem. Formować kule, posypać delikatnie bułką tartą i smażyć na rumiano. Można podać z sosem pieczarkowym .
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/07/domowe-kotlety-sojowe.html