ßßß Cookit - przepis na Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

nazwa

Wykonanie

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.
(z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)
6 jajek
1 cebula
100 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
350 g pieczarek
pęczek szczypiorku
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżka masła
sól, pieprz
Pięć jajek gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach pieczarki i dusimy wszystko aż odparuje cały płyn. W między czasie gotujemy 100 g kaszy w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystko nam wystygnie łączymy: ugotowaną kaszę, starte jajka, jedno surowe jajko, pieczarki z cebulą, posiekany szczypiorek, dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 30 minut. A jak wolicie to możecie je usmażyć.
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2016/01/kotlety-jajeczne-z-kasza-gryczana-i.html