Wykonanie
Risotto z
kurkami, smażony
dorsz i karmelizowana
marchewkaNo i po obiedzie! Dzisiaj przyrządziłam risotto z
kurkami,które podałam do smażonego na
maśle dorsza. Jako warzywną przystawkę przygotowałam karmelizowaną
marchewkę. Danie na co dzień przygotowane z ulubionych
grzybów, a że sezon na
kurki trwa, więc warto ugotować risotto z
kurkami.
Przepis na risotto z
kurkamiSkładniki:5-6 porcji300 g
ryżu do risotto, u mnie avorio300 ml
wytrawnego wina250 g
kurek, u mnie świeże1
cebula2
dymki2 łyżki świeżego
tymianku600 -700 ml
bulionu, u mnie warzywny2 łyżki
masła5 czubatych łyżek startego
parmezanusól i
pieprz do smakuPokrój
cebulę i
dymkę w kostkę. Zeszklij na
maśle. Dodaj
ryż i smaż aż
ryż zacznie się robić przezroczysty. Wlej teraz
wino i smaż aż połowa
wina wyparuje. Wlej połowę
bulionu , gotuj risotto, mieszając dość często. Kiedy płyn odparuje, a
ryż wciąż jest twardy dolej
bulionu. Gotowanie risotto zajmuje około 20 minut w zależności od temperatury. Tak czy inaczej temperatura nie powinna być za wysoka. Gotowe risotto jest kremowe ale
ryż jest lekko al dente. Pod koniec gotowania
ryżu dodaj podsmażone
kurki, utarty
parmezan i wymieszaj. Całość dopraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Dorsz smażony600 g
filetów z dorsza2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku2 duże
marchewki1 łyżka
masła1 łyżeczka
miodu3 łyżki
jabłkowego soku, zagęszczonego i niesłodzonego
Filety z dorsza oprósz
solą i
pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym
maśle. Pokrój
marchew w słupki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Rozpuść
masło na patelni, dodaj
miód i
jabłkowy sok i smaż aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj teraz
marchewkę, podrzuć kilka
razy patelnią i gotowe.Polecane przepisyPierogi ,my
loveGołąbki z
kaszą i
soczewicąDorsz z
kurkami i sosem
śmietankowo cytrynowymPrzepis miesiąca – obiad z
kurczakiemSałatka z quinoa i grillowanymi warzywami