ßßß Cookit - przepis na Kremowe Risotto Z Cukinią

Kremowe Risotto Z Cukinią

nazwa

Wykonanie

Opis : Risotto z cukinią to moje pierwsze risotto z prawdziwego zdarzenia. Przyznam szczerze, że nie jestem fanką ryżu, więc nigdy nie było mi spieszno do jego zrobienia. Z braku pomysłu na cukinię postanowiłam w końcu "spróbować szczęścia" z risotto na wytrawnie. Osobiście wolę risotto na słodko, ale gdy ktoś przepada bardzo za ryżem, to powinien spróbować tej wersji. Risotto jest pełne aromatu winnego, smaku parmezanu oraz kremowej konsystencji za sprawą śmietanki.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : przepis na podstawie przepisu Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta
Ilość : 3 porcje
Składniki :
0,5 kg młodej cukinii
3 łyżki masła
0,5 większej cebuli
250 g ryżu do risotto (u mnie arborio)
500 ml rosołu/bulionu drobiowego
400 ml białego wytrawnego wina
60 g parmezanu
100 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Z cukinii odciąć końcówki i wyrzucić je.
Resztę cukinii pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni.
Przesmażyć cukinię, aby zmiękła, ale w dalszym ciągu pozostała jędrna.
Cukinie przełożyć na inny talerz.
Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, gdzie znajdowała się cukinia.
Zeszklić cebulę.
Dodać suchy ryż i przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając.
W między czasie połączyć bulion z winem.
Podlewać ryż 2. chochlami i prażyć na średnim płomieniu do momentu, kiedy wszystko wyparuje.
Postępować tak do skończenia się składników i do momentu, kiedy ryż będzie prawie całkowicie miękki (mi niestety się przegotował, ponieważ powinien mieć lekko sypką postać i odrobinę w sobie płynów, czego u mnie zabrakło).
Dodać resztę masła, cukinię, starty parmezan i śmietankę.
Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Zagotować ponownie.
Podawać na ciepło solo lub z porcją mięsa.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/kremowe-risotto-z-cukinia.html