Wykonanie
Ryba na obiad, u nas przynajmniej 3
razy w tygodniu.
Dorsz z
kurkami i sosem
śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię
rybę z
grzybami, więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze
kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam.Polecam również sos
śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do
ryby, nie tylko
dorsz . Sos podkreśla smak
ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos
żółtkiem zamiast tradycyjnej
mąką.
Dorsz z
kurkami i sosem
śmietankowo cytrynowymSkładniki: na 4 porcje600 g
fileta z dorsza2 łyżki
masła + 2 łyżki do
kurek1 łyżka
olejusól i
czarny pieprz do smaku300 g
kurek1 łyżka posiekanego
rozmarynu2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszkiSos
śmietankowo cytrynowy1
szalotka300 ml
śmietany , u mnie wysokoprocentowa1 łyżka
masła1
żółtko2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki posiekanego
koperkuszczypta
szafranuszczypta
białego pieprzusól do smaku
Podziel
dorsza na 4 porcje.
Posól i dopraw
pieprzem. Rozgrzej
masło i
olej na patelni i usmaż
rybę. Smaż
rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona
ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić.Przygotuj sos. Pokrój
szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na
maśle. Wymieszaj
śmietanę z
żółtkiem i dodaj do
szalotki razem z z
sokiem z cytryny,
przyprawami i
koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty.Rozgrzej
masło i usmaż
kurki w dosyć wysokiej temperaturze.
Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować . Dodaj
pietruszkę i
rozmaryn, przypraw
solą i
pieprzem i smaż jeszcze przez minutę. Podaj usmażonego
dorsza z sosem, pikantnymi
kurkami i
ziemniakami (na zdjęciu smażone
młode ziemniaki w mundurkach).Polecane przepisy
Dorsz,
migdały,
parmezan i aioli
Sałatka z
kurkami i glazurowane
schabowePodsumowanie przepisu miesiąca i ogłoszenie zwycięskiego przepisuRisotto z
jarmużem i
grzybami