ßßß Cookit - przepis na Dorsz z zielonym sosem

Dorsz z zielonym sosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z dorsza 1 kilogramów
żółtka 3 sztuk
cebula 1 sztuk
olej 6 łyżek stołowych
bulion z kostki 1 szklanek
ocet estragonowy 3 łyżek stołowych
śmietana gęsta 150 mililitrów
masło 150 gramów
narka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 3 łyżek stołowych
cytryna 1 kostek
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznania
Wykonanie:
Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać ocet, bulion, posolić i popieprzyć do smaku, zagotować. Przetrzeć przez sito i ostudzić. Ubić na parze razem z żółtkami. Na końcu dodać rozpuszczone masło, natkę i szczypiorek oraz śmietanę i lekko ubić.
Rybę umyć, osuszyć i posolić. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Wyjąć na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i podawać z podpieczonymi ziemniakami i sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2008-12-31
nawet, nawet
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4578/Dorsz-z-zielonym-sosem