Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
filet z dorsza 1 kilogramów
żółtka 3 sztuk
cebula 1 sztuk
olej 6 łyżek stołowych
bulion z kostki 1 szklanek
ocet estragonowy 3 łyżek stołowych
śmietana gęsta 150 mililitrów
masło 150 gramów
narka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 3 łyżek stołowych
cytryna 1 kostek
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznaniaWykonanie:Sos: oczyszczoną
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
oleju, dodać
ocet,
bulion, posolić i popieprzyć do smaku, zagotować. Przetrzeć przez sito i ostudzić. Ubić na parze razem z
żółtkami. Na końcu dodać rozpuszczone
masło,
natkę i
szczypiorek oraz
śmietanę i lekko ubić.
Rybę umyć, osuszyć i posolić. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Wyjąć na półmisek, udekorować cząstkami
cytryny i podawać z podpieczonymi
ziemniakami i sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: FloressData: 2008-12-31nawet, nawetDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: