Wykonanie
W studenckiej diecie często brakuje ryb. Powodem jest za pewne ich cena, ale także trudność w ich przygotowaniu. Przedstawiam więc prosty przepis na bardzo fajną
rybkę, którą każdy potrafił będzie przyrządzić.Składniki:-
filet z dorsza najlepiej atlantyckiego, może być mrożony-
cebula-
cytryna-
sól,
pieprz-
olejPrzygotowanie:
Dorsza oprószamy
solą i
pieprzem, zalewamy 2-3 łyżkami
oleju, skrapiamy
cytryną, obkładamy plastrami
cebuli i zostawiamy w lodówce na przynajmniej dwie godziny. Rozgrzewamy dosyć mocno
olej na patelni i kładziemy na niej nasz filet. Czas smażenia jest zależny od grubości
ryby, ale kierujemy się zasadą że im szybciej się usmaży tym lepiej, dlatego cienkie kawałki smażymy na pełnym ogniu, a grubsze trochę dłużej na mniejszym. Przełożenie na drugą stronę należy wykonać ostrożnie żeby
ryba się nie rozpadła.
Dorsz jest gotowy gdy jest biały w środku (można lekko naciąć żeby sprawdzić) i powinien łatwy rozchodzić się na cząstki (ale nie samoistnie rozpadać). Jeśli nie mamy doświadczenia w smażeniu
ryby to ważna jest uwaga że zdecydowanie lepsza jest
ryba lekko niedosmażona niż ta smażona zbyt długo.
Najlepiej podawać z
ryżem.Jeśli chcemy dodatkowo zmniejszyć koszty to zamiast
dorsza można użyć
mintaja, będzie się on jednak jeszcze łatwiej rozpadał i nie smakuje tak dobrze.Koszt: 5 zł