Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet z
łososia 600 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 150 mililitrów
szafran 1 szczypta
masło 120 gramów
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki, pęczek 1 sztukplasterki
cutryny według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety podzielić na porcje, skropić 2 łyżkami
soku z cytryny, oprószyć
solą i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce pod przykryciem. Na rozgrzanym
oleju obsmażyć osączonego
łososia, podlać 100ml
wina i 250 ml
wody, zagotować i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Sos holenderski:
masło stopić, przestudzić i przecedzić przez sitko.
Żółtka lekko ubić z pozostałym
sokiem cytrynowym. Nie przerywając ubijania, powoli dolewać ciepłe
masło i pozostałe
wino. Sos powinien
mieć konsystencję
majonezu.Opłukane, osuszone listki
natki drobno posiekać. Podawać z
łososiem, całość polać sosem. Danie udekorować plasterkami
cytryny i posiekaną
natka. Podawać z
makaronem i
fasolką szparagową lub z
groszkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: