ßßß Cookit - przepis na Okoń morski po sycylijsku

Okoń morski po sycylijsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 2 sztuk
okoń morski sprawiony 4 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
kapary marynowane 100 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
nitki szafranu według uznania
śmietana 1 szklanek
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Z wyszorowanych, sparzonych cytryn zetrzeć skórkę i wydrążyć miąższ, 1/3 odłożyć. Skórkę ryb naciąć w 8 miejscach. Ryby napełnić miąższem cytryny utartym z 3 łyżkami masła, 3/4 kaparów sola oraz pieprzem. Ryby oraz resztę miąższu cytryny ułożyć w natłuszczonej olejem formie. Piec 30 minut w 160 stopniach. Ryby wyjąć i trzymać w ciepłym piekarniku. Sos przecedzić i wymieszać z posiekaną natką, kilkoma nitkami szafranu, reszta kaparów, śmietaną i resztą masła. Nie gotować. Ryby podawać na ogrzanych talerzach polane sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12015/Okon-morski-po-sycylijsku