Wykonanie
Kurki pachną lasem, a ich smak przywodzi mi dzieciństwo. Razem z Mamą jeździłyśmy do lasu na
grzyby, a gdy zaczynał się sezon na
kurki, to przez kilka godzin potrafiłyśmy przeczesywać
młode iglaste laski, rosnące w równych rządkach, w poszukiwaniu tych żółtych kapelusików. Przy okazji zawsze robiłyśmy spacer leśną
drogą przy której rosły sowy (poza Wielkopolską nazywa się je kaniami),
potem jeszcze spacer w inny zakątek w poszukiwaniu miejsca gdzie zawsze rosła "kozia broda". W domu: czyszczenie
grzybów, poszukiwanie kleszczy na ciele, wyczesywanie lisci z włosów i już można było delektować się smakiem
kurek smażonych na
maśle i duszonych w
śmietanie.
Dzisiaj podaję zmieniony przepis na tą kanoniczną potrawę, gdyż
ziemniaki zastąpiłam włoskimi kluskami. Dlaczego?
Ziemniaki zawsze "wypijały" mi pyszny sos
śmietanowy, kluski natomiast są nim oblepione, sos nie wchłania się. Dzięki temu można dodac o wiele mniej
śmietany, a mimo to
mieć "
kurki w
śmietanie".Składniki:200-300g
kurek1 opakowanie włoskich klusek gnocchi2 łyżki
śmietany, może być kremówka, lub lekko zakwaszana lżejszapęczek
natki pietruszki2 łyżki
masłasól,
pieprzWykonanie:Oczyszczone, umyte i osuszone
grzyby pokroić, jesli trzeba, na mniejsze kawałki i podsmażyć na
maśle. Podsmażane
grzyby puszczą
wodę, nalezy ją odparować i jeszcze chwilke smazyć. Patelnię z gotowymi
grzybami zdjąc z ognia, dodać
śmietanę,
sól, sporo
pieprzu i dobrze wymieszać.Ugotuj kluski wg. instrukcji na opakowaniu.Jesli masz pewność, że Twoja
śmietana się nie zwarzy, można potrawę jeszcze chwilę poddusić na wolnym ogniu.Do gotowego sosu dodać ugotowane kluski, wymieszać, posypać obficie
natką pietruszki. Podawać gorące.Uwagi: można oczywiście dodać więcej
śmietany, jesli lubisz.
Śmietana kremówka, lub taka z kartonika nie powinna się warzyć. Pierwsza dla mnie za tłusta, druga zbyt sztuczna, dlatego przerzuciłam się na lekko zakwaszaną
śmietanę 12%, jest gęsta, kremowa ale niestety szybko się warzy.Smacznego!