ßßß
Dzisiaj podaję zmieniony przepis na tą kanoniczną potrawę, gdyż ziemniaki zastąpiłam włoskimi kluskami. Dlaczego? Ziemniaki zawsze "wypijały" mi pyszny sos śmietanowy, kluski natomiast są nim oblepione, sos nie wchłania się. Dzięki temu można dodac o wiele mniej śmietany, a mimo to mieć "kurki w śmietanie".Składniki:200-300g kurek1 opakowanie włoskich klusek gnocchi2 łyżki śmietany, może być kremówka, lub lekko zakwaszana lżejszapęczek natki pietruszki2 łyżki masłasól, pieprzWykonanie:Oczyszczone, umyte i osuszone grzyby pokroić, jesli trzeba, na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Podsmażane grzyby puszczą wodę, nalezy ją odparować i jeszcze chwilke smazyć. Patelnię z gotowymi grzybami zdjąc z ognia, dodać śmietanę, sól, sporo pieprzu i dobrze wymieszać.Ugotuj kluski wg. instrukcji na opakowaniu.Jesli masz pewność, że Twoja śmietana się nie zwarzy, można potrawę jeszcze chwilę poddusić na wolnym ogniu.Do gotowego sosu dodać ugotowane kluski, wymieszać, posypać obficie natką pietruszki. Podawać gorące.Uwagi: można oczywiście dodać więcej śmietany, jesli lubisz. Śmietana kremówka, lub taka z kartonika nie powinna się warzyć. Pierwsza dla mnie za tłusta, druga zbyt sztuczna, dlatego przerzuciłam się na lekko zakwaszaną śmietanę 12%, jest gęsta, kremowa ale niestety szybko się warzy.Smacznego!