Wykonanie
Dzisiaj wracam do klasycznej kuchni, do dania typowego dla polskiej kuchni, przepisu na tak zwaną jarzynkę do
mięsa.
Buraczek, warzywo, które jest dostępne przez cały rok, ale wraca do kulinarnych łask, gdy za oknem robi się chłodniej. Szkoda bo to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany
burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo.Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz, czerwony barszcz na zakwasie,
sałatka z
buraków,
śledź w buraczkowej pierzynce, domowa ćwika, a nawet ciasto
buraczkowe .Próbowaliście kiedyś ciasta z
burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-)Składniki:1500 g
buraków1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego200 g
śmietany1 łyżeczka
masłasólpieprzWykonanie:Pamiętajmy by przy obróbce
buraków zakładać rękawiczki.
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, aż warzywa będą al dente.
Buraki studzimy, obieramy ze skórki ścieramy na drobnej tarce, najlepiej do tej pracy wykorzystać robota :).Starte
buraczki wkładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy kwasek i
śmietanę, gotujemy na malutkim ogniu, aż
buraczki się zagrzeją i puszczą sok. Garnek zdejmujemy z kuchenki, przyprawiamy i dodajemy
masło, dokładnie mieszamy.