Wykonanie
Uwielbiam maj, to miesiąc pełen sezonowych warzyw takich jak
szparagi :)Moimi faworytami są
zielone szparagi, ale na rynku znalazłam tylko białe i postanowiłam zrobić z nich krem.Potrzebujemy:pęczek białych
szparagówsólcukierśmietanęmasłocytrynępieprzSzparagi musimy umyć i oczyścić z łyka, najlepiej zrobić to skrobaczką do warzyw. Następnie ugotować je z łyżeczką
cukru i pół łyżeczki
soli. Po koło 10 minut smakuje
wywar, w którym je gotowałam jeśli nie jest za słony lub za słodki miksuje w nim
szparagi. Jeśli jednak coś nam nie pasuje wystarczy odlać trochę
wywaru i dolać
wody. Powstaje nam gęsty krem, który gotuje chwilę na małym ogniu dodając łyżkę
masła,
sok z cytryny około 2 łyżek, oraz 50 ml
śmietanki 12 %.Na koniec przed samym podaniem lekko
pieprze.Podałam z brązowym
makaronem. Szybkie i sycące. Polecam! A wy jakie
szparagi wolicie???