Wykonanie
Jest to moje kulinarne odkrycie z restauracji Tari Bari. Jedząc go po raz pierwszy byłem totalnie zachwycony bogactwem smaków tego niezwykle prostego
makaronu. I cóż mogłem zrobić? Poszperałem troche i znalazłem ten świetny przepis. Nie można machnąć reką na
whisky, ponieważ to ono nadaje ten niesamowity smak tej potrawie. Ja osobiście nieco zmodyfikowałem przepis i zamiast
wędzonego łososia kupiłem surowy filet i smażyłem go przez kilka minut na patelni. Jak wiadomo do wędzenia używa się dużo
soli i danie może wyjść zdecydowanie zbyt słone.Porcje: 4Przygotowanie: 5 minGotowanie: 15 min50 g
masła100 g wędzonego na ciepło
łososia, drobno pokrojonysok z 1/2
cytryny100 ml
śmietany5 łyżek
whisky400 g penne
sól i świeżo zmielony
pieprzRoztop
masło na patelni, dodaj
łososia, wymieszaj i
skrop sokiem z cytryny. Gotuj przez kilka minut, nastepnie dodaj
smietanę oraz
whisky i dopraw
solą i
pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. Ugotuj penne al dente w dużym garnku z osoloną
wodą. Odcedź, dodaj do sosu i gotuj przez 2-3 minuty. Dobrze wymieszaj i wyłóż na ciepły talerz.