Wykonanie
Postanowiłam w imieniu mojego dwudziestomiesięcznego syncia pochwalić się jego dzisiejszym obiadkiem. Jest to w naszym menu danie - pewniak. Maksio od zawsze uwielbiał
łososia. Najpierw pochłaniał "słoiczkowego",
potem sama gotowałam
rybkę w pomidorach z warzywami. Kiedy skończył rok postanowiłam przyrządzić mu tę
rybkę tak jak ja lubię - pieczoną z
koprem i
cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w
sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie.
Składniki (na jeden dziecięcy posiłek):kawałek fileta
łososia bez skóry (nigdy go nie ważyłam)2 plasterki
cytrynyłyżka posiekanego
kopruszczypta
soli i
pieprzułyżka
masłaPrzygotowanie:Umytą
rybę lekko solimy i obsypujemy
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku
cytryny. Posypujemy
łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem
cytryny.
Na koniec obkładamy
masłem:
Pieczemy pod przykryciem (ja używam w tym celu foli aluminiowej) przez ok. 20 min w temperaturze 170-180 stopni wykorzystując pieczenie tradycyjne z termoobiegiem.Tak przyrządzoną
rybkę serwuję dziecku z różnymi dodatkami, np. puree ziemniaczano -
pietruszkowym ze
szpinakiem. Dziś były to leniwe Babci Hani z miksowanymi, gotowanymi warzywami (
marchew,
pietruszka,
kalarepa).Smacznego