Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilet z
łososia 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sól według uznania
szparagi zielone 1 pęczek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
żółtka 5 sztuk
bulion 125 mililitrów
wino białe wytrawne 125 mililitrów
ocet winny 1 łyżek deserowych
cytryna 0,5 sztukgałka muszkarołowa według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Filety opłukać, osuszyć i skropić
sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos holenderski: miękkie
masło utrzeć z
żółtkami na puszystą masę. Do rondelka wlać
bulion (może być z kostki) z
winem i umieścić naczynie w
wodnej kąpieli. Ubijać sos dodając po łyżce
żółtka utarte z
masłem. Doprawić
octem,
sokiem z cytryny, gałką,
solą oraz
pieprzem. Oczyszczone
szparagi włożyć do osolonego wrzątku i gotować 12 minut, osączyć.
Rybę usmażyć na
oliwie po 4 minuty z każdej strony i przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć
szparagi i polać sosem. Udekorować
ziołami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z RybSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: