ßßß Cookit - przepis na Szparagi z łososiem w sosie holenderskim

Szparagi z łososiem w sosie holenderskim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z łososia 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sól według uznania
szparagi zielone 1 pęczek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
żółtka 5 sztuk
bulion 125 mililitrów
wino białe wytrawne 125 mililitrów
ocet winny 1 łyżek deserowych
cytryna 0,5 sztuk
gałka muszkarołowa według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos holenderski: miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Do rondelka wlać bulion (może być z kostki) z winem i umieścić naczynie w wodnej kąpieli. Ubijać sos dodając po łyżce żółtka utarte z masłem. Doprawić octem, sokiem z cytryny, gałką, solą oraz pieprzem. Oczyszczone szparagi włożyć do osolonego wrzątku i gotować 12 minut, osączyć. Rybę usmażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony i przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć szparagi i polać sosem. Udekorować ziołami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8978/Szparagi-z-lososiem-w-sosie-holenderskim