Wykonanie
Lekki, szybki i zdrowy obiadek :)
3 - 4 kawałki
łososia ( po około 200 gramów każdy)sok z 1
cytrynyoliwa do skropienia
sól,
pieprzsos:2 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego2
żółtka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejsok z 0,5
cytrynyłyżka
masłagałka muszkatałowa i
sól do smaku
Łososia umyć, wysuszyć, posypać
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).W czasie kiedy
rybka się piecze robimy sos.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej
wody, dodajemy
żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego
bulionu z 1 łyżką
masła, zagotowujemy mieszając.Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
gałką muszkatałową.Jako dodatek do tej
rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone
ziemniaki.