Wykonanie
Łososiowi nie potrzeba wiele, żeby wspaniale smakował. Dziś proponuję łatwy i szybki przepis na tę pyszną
rybę w prostym sosie z
porów i
śmietanki. Okazuje się, że
por i
łosoś to wręcz idealne połączenie, a ostrość
pora świetnie współgra z delikatnym
mięsem ryby. Smacznego:)Źródło: kotlet.tv dla 2-3 osób:500 g filetów
łososia,1 duży
por,200 g
śmietany 12–18%,
sól i
pieprz,
pieprz cytrynowy, granulowany
czosnek,
masło do smażenia i odrobinkę
oliwy,troszkę
soku z cytrynyPora pokroić w paseczki. Podsmażyć na
maśle (1–2 łyżki), aż będzie szklisty.
Łososia posypać
solą,
pieprzem gruboziarnistym,
cytrynowym i
czosnkiem. Smażyć (można też upiec w piekarniku) do złotego koloru. Do
porów dodać
śmietankę i troszkę
soku z cytryny (do smaku). Mieszać, żeby sos zgęstniał - czasem warto dodać trochę rozmieszanej z
wodą mąki. Nałożyć na talerze usmażoną
rybę, a na niej sos.