Sos holenderski to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wersję pysznej przystawki, przekąski czy też lekkiego lunchu - sos à la holenderki z młodymi zielonymi szparagami.Szparagi najbardziej smakują mi pieczone z dodatkiem soli i oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w zdrowej i zbilansowanej diecie.Szparagi pieczone z dodatkiem oleju rzepakowego z cytrynowo-maślanym sosemSkładniki na sos holenderski:2 żółtkałyżka soku z cytryny100 g masłasólpieprzŻółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem lekko podgrzewamy (na bardzo małym ogniu) cały czas ubijając ręczną trzepaczką. Masło topimy i gorące cienkim strumieniem wlewamy do żółtek cały czas ubijając. Sos szybko zgęstnieje. Podajemy ze szparagami.Na szparagi:pęczek zielonych szparagówsólolej rzepakowyPrzygotowane szparagi (każdy należy pozbawić zdrewniałej części) układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy olejem rzepakowym i solimy. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp.190 stopni ok. 20-25 minut- w zależności od grubości szparagów.http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym/