ßßß Cookit - przepis na Szparagi, sos Holenderski, Jajko w Koszulce

Szparagi, sos Holenderski, Jajko w Koszulce

nazwa

Wykonanie

Wymyśliłam sobie francuskie śniadanie, no i masz babo placek. Mój pierwszy sos holenderski i moje pierwsze jajko w koszulce. I wiecie co jestem z siebie dumna, zdałam na piątkę z plusem :)
Skoro mi się udało to Wam też, do roboty ! :)
Potrzebujemy:
(dla 2 osób)
pęczek zielonych szparagów
szczypta cukru i soli
masło
2 jajka
DO SOSU:
2 żółtka
1/4 kostki masła
łyżka lub dwie soku z cytryny
sól
pieprz
Zaczęłam od szparagów, odcięłam końcówki, opłukałam i przesmażyłam na maśle. Po około 8 minutach oprószyłam delikatnie solą i cukrem, wstrząsnęłam patelnią niczym jak Gordon Ramsay żeby je wymieszać hehehe:) W tym samym czasie gotowałam wodę na jajka w koszulkach. Po zagotowaniu wymieszałam w garnku mocno łyżką, powstał "wirek" do którego wbiłam jajka jedno po drugim. Po 2 minutach jajka są gotowe. Słyszałam, że do wody daje się ocet, ale ja ten temat odpuściłam.
Został jeszcze sos, masło rozpuściłam i odstawiłam. Żółtka ubiłam z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodawałam powoli masełko i ubijałam. Sprawdziłam smak, sos jest kremowo-kwaśny dlatego szparagi lekko posłodziłam i idealnie się to kontrastowało.
Tak w niecałe 20 minut miałam zrobione francuskie śniadanie :)
A wy jaki sos najbardziej lubicie do szparagów?
PS: zdjęcie wstawiłam tylko na dowód, że zrobiłam to śniadanie bo jak widać nie mam drygu do fotografii :P
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/05/szparagi-sos-holenderski-jajko-w.html